08 November 2016

Weebly - Buat Website Free


assalamualaikum

ada sesiapa dekat sini tahu apa itu weebly ?

atau yang memang dah ada weebly ?

atau yang tak tahu langsung apa itu weebly ?

atau ada yang dah tahu tapi takut takut nak mula guna weebly ?


Weebly ni setakat yang yaya explore kita boleh buat website sepenuhnya ,
boleh buat blog jugak . tapi ia lebih pada website

FREEEEE OKAY FREEE .

cuma kalau nak guna domain sendiri dekat weebly kena upgrade so that kena pay lerr  , haha

so far, untuk permualaan nak buat website yang ni yaya sarankan . senang dan mudah ,


***************************************

Boleh terus ke laman Weebly.com 

Click Pada Gambar ye :D


weebly.com


***************************************

Nak tengok tak website weebly yaya . hehe

korang boleh click pada gambar

baglawayaya.weebly.com

baglawayaya.weebly.com

baglawayaya.weebly.com


cakap lawa cepat ! haha

04 November 2016

Dirgahayu Tuanku Sultan Muizzuddin Shah


assalamualaikum 

siapa orang perak ! hehe, kita  cuti hari ni . 


 ************************************************


Dirgahayu Tuanku Sultan Muizzuddin Shah 

instagram.com/bag_wanted_theyayacollection/


 
- Selamat ulang tahun tuanku -


#kamianakperak

02 November 2016

Resepi Apam Kukus Mekar


assalamualaikum

yaya is back. paling mencik gila bila dah log in blog, idea sentap habis, tak tahu nak cerita apa, masa tak nak log in blog. Ya Allah, merecik recik idea nak menulis. Dan yaya pun menghadap laptop lalu berhuhuhu . HAHAHA

akhirnya, yaya endingkan berhuhu dengan share resepi dekat korang. Nak resepi tak ! nak silakan ambil. 

Terima kasih kepada Tuan empunya resepi dekat facebok :) 

Alhamdulilah menjadi buat apam mekar ni.

Tapikan, apam mekar yaya buat ni tak mekar bentuk bunga dia jd mekar kot lagu ni hah, 
yaya pangil mekar kerang . haha . sebab dia terbukak mcm tu mcm kerang terbukak . hahaha



korang sila zoom zoom gambar resepi ye :)

apam mekar kerang version yaya . hahahah


selamat mencuba ! 




01 November 2016

Lost World Of Tambun 2016


assalamualaikum

baru nak cerita ni . hahahha . ni pergi lagi sehari nak puasa (4/6/16). tu diaa bak hang ramai gilaaaaaa orang ! tiket dah bayar kan so kena manfaatkan , sebab bukan nak datang sini berkali kali . ye tak .

Firstly, kalau musim cuti gerenty ramai orang, so better korang purchase ticket online ! okay, senang, nanti dekat sana, korang pergi bahagian kaunter yang sesiap tempah tiket by online . tak payah nak beratur panjang . Beli online ticket kejap je . kaunter tu tak ada orang sangat pun . hehe

Pergi laman website lost world of tambun sini : http://sunwaylostworldoftambun.com/



memang besar ! yaya yang duduk perak dah bertahun2 , tu baru pergi lost world taw :'D haha

kesian kan kesian kan . haha orang lain banyak kali pergi lost world , aku baru nak pergi . kah kah kah

nak bagitahu, makanan tak boleh bawak masuk taw , botol air mineral boleh . siapa bawak makanan dia akan ambil . sebab sebelum masuk ada sport check . gituu







yaya sempat snap dekat bahagian zoo nya saja . tempat mandi tak dapat nak snap . sebab kitorang adik beradik tak bawak kampit kalis air untuk phone . jadi merakam memory dekat kolam air dalam ingatan je . hahahaha

jangan lupa korang boleh tengok harimau mau mau dekat sini jugak .

so far, alhamdulilah sangat sangat best . tapi korang faham2 laa tempat persalinan memang jem sangat2 !!

apa2 pun jemput bercuti dekat sini eah korang :*


November my MONTH


assalamualaikum



siapa geng birthday november dengan yaya ! yay kita geng . yaya birthday hujung hujung bulan . lagi sikit nak masuk disember . hahaha

alhamdulilah, bulan islam pun dah masuk bulan safar . masyaAllah, cepat je kan masa berlalu , baru je lagi masuk muharram haritu :')

semoga Allah permudahkan urusan kita hari ini dan hari hari yang akan datang , Amin 

semoga sihat dan ceria selalu .


- yaya rindu nak menaip macam dulu - . hehehe 


01 October 2016

Tinggalkan Link Blog Anda


assalamualaikum


POST NI MELEKAT KAT SINI  
SILA SCROLL UTK ENTRY BARU


Baru harini sibuk nak mengigih blogwalk setelah sekian lama yaya tak tinggalkan komen , jejak dekat blog bloggers2 ni semua. Nak jadi silent reader pun jarang dah. Bukan kata jarang, tak langsung dah . HAHA. 

yaya tak taw la pemalas tahap apa ni nak update entry nak blogwalk , jd silent reader pun malas . hahahaha. maafkan cheq naaa. dah azam dah nak rajinkan update entry dengan jenguk korang. inshaAllah, yaya buat pelan2 . hehe . 

ni nak mintak hampa yang mana singgah kat blog yaya tu , mohon tinggalkan link blog korang dekat entry ni. yaya akan stick entry ni sampai bila2 yaya nak.

tinggalkan link je. tak payah buat entry bagai naa :D 







TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-8154

15 September 2016

HANDBAG SALE UNTIL 30-09-2016


assalamualaikum

korang, yaya sedang jalankan sale handbag handbag yang terpilih . inshaAllah harga mampu milik

FREE POSTAGE SM dan SS kena tambah RM5

like page fb yaya : theyayacollection







semua dalam gambar tu antara handbag yang sale 

MANGO BOLWING BAG RM55 sahaja
MANGO QUILTED BAG RM45 sahaja
MANGO BRIEFCASE BAG RM60 sahaja
MANGO DUFFEL BAG RM70 sahaja

berminat boleh whatsapp yaya seperti di dalam gambar di atas . hokaaaayyy .

muaaaachhh ciked :* 

thanks korang baca sampai habis . HAHA

05 September 2016

RESEPI AYAM GORENG OAT



assalamualaikum

ni yaya share apa yang yaya masak taw :)

Bahan2 :
👉6-8 ketul ayam drumstick or any bahagian ayam yang lain . kalau nak wing , guna la wing . tak nak wing suka hati kome ye
👉 1 sudu besar serbuk kari
👉 1 sudu besar serbuk kunyit
👉 lada sulah @ serbuk cili ( salah satu ) kuantiti agak2 (cik bunga pakai lada sulah )
👉 garam
👉 2 sudu besar tepung gandum @ tepung beras (cik bunga pakai tepung gandum senang )
👉 1biji telur

Untuk saduran :
👉 Oat secukupnya

Cara2: 

👉 Gaul ayam dengan serbuk kari,kunyit,lada sulah dan garam. Kemudian masukkan telur & gaul sebati. Masukkan tepung dan gaul.
👉 Golek3 kan ayam tu dengan oat . balut kan cantik3 ye. Jangan lupa goreng dengan minyak yang betul2 dah panas. 👉Dah masak dan garing. angkat dan toskan minyak .
👉 Lepas tu hias le lawo2 nanti kome mesti nak snap gmbr masuk ig fb twitter kome . hahaha 👉 Lepastu ngap . inshaAllah sedap + cicah sos .

TAMAT

GAMBAR CIK BUNGA NI JANGAN CURI ☝ CURI DOSA ☝  wehhh cik bunga tu actually yaya okay . hahaha . ig cikbunga by yaya dah tukar jd ig bisnes yaya yg bru sebab ig bisnes yaya yg sekarang ni ada problem  .. hmmm nanti yaya cerita :(

02 September 2016

Bila dah ada PLATFORM



assalamualaikum

yaya dah lama tak cerita macam macam kat hampa, harini nak cerita nak kongsi kegembiraan ! 

hampa semua taw yaya ni FULL TIME BUSINESS ONLINE 24 hours / 7 hari pagi petang siang malam makan minum tidur semua business business business . hahaha. hampa jangan la percaya yaya sampai macam tu sekali . Family comes first apa apa pun .

sembang aku macam gah kan macam business besaq . haha . tak pa laa kalau hampa semua ingat macam tu , at least hampa ingat macam tu hampa mendoakan yaya jadi business lagi besaq . Amin


 https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSkmhTD9FGa3gnDcaNRoShwKU8nVbhzOywvtgDuEjOxE7z7xfZosQ


Okay, apa platform yaya sekarang ?

platform nya , yaya dipertemukan dengan cikgu cikgu cikgu yang arif pasal bisnes dan join group group sahabat sahabat yang very very energetic dan positive . baik yang memberi ilmu PERCUMA mahupun BERBAYAR .

bila diberi PERCUMA , tolong laa usaha bersungguh - sungguh ye ! jangan asyik nak kena suap . pang sat lagi apa tak dapat . hehe

come here , tiga nama ni adalah cikgu cikgu atau golongan yang sangat arif pasal berbusines

1) Tuan Jimmy ( banyak membantu yaya berbisnes di INSTAGRAM ) **ini adalah platform pertama yaya belajaq ilmu bisnes secara serius :) 

2) Tuan Khairul a.k.a nasi kerabu beratoq ( banyak membantu yaya berbisnes di FB PERSONAL iaitu GSL ) , FB Page yaya tak mahir lagi .

3) Tuan Bukhari ( membantu yaya dari segi asas asas berniaga , belajaq dekat emel )

apa yang yaya perhatikan konsep yang yaya belajaq hampir sama , kot mana pun bak kata Tuan Jimmy BERSOSIAL SOSIAL SOSIAL , jangan asyik nak IKLAN je . hehehe

 

Alhamdulilah sangat bersyukur Allah mempertemukan yaya dengan cikgu2 yang sangat arif . banyak lagi cikgu atau golongan yang sangat hebat seperti mereka semua , tapi ini yang boleh yaya ikut cara mereka mengajar , seketoi seketoi yaya boleh faham . 

Alhamdulilah juga sebab MAK DAN BAPAK yaya penguat yaya sampai bila2 dalam apa jua yaya lakukan :)

Setakat ni tu laa yang yaya nak share dengan hampa semua :) 

Hampa ada business tapi hampa main redah je , hampa boleh email yaya , yaya akan bagi taw dekat hampa macam mana nak menuntut ilmu dengan CIKGU2 yaya ni . inshaAllah :) akan membantu setakat mana yang yaya mampu .


choww dulu . muah ciked:*


Masa zaman sekola dulu..


assalamualaikum

siapa tak pernah main game ni mase zaman sekolah rendah atau zaman childhood dia rugi la :'D

yaya tak pandai buat bentuk dia, tapi mesti akan suruh kawan buat . haha . lepas tu cukup suka nak tulis sekian2 apa kat dalam tu :'D

so #throwback sikit dulu2 :D



01 September 2016

Giveaway RM400 by AsyaAmin.

  



http://in-finitedream.blogspot.my/2016/08/giveaway-rm400-by-asyaamin_17.html

Syarat penyertaan :

1. Blogger Malaysia
2. Follow blog ini. Wajib
3. Follow :

https://www.instagram.com/syaaddaa/   https://twitter.com/syaaddahttps://www.facebook.com/nsyaaa 


4. Bahagian sponsor :

Follow SEMUA. Highlited. (exceptional to those yang tiada Instagram dan twitter. But please do mention if you don't have Instagram and Twitter account)

https://www.instagram.com/_mrdiana/ (Follow)


https://www.instagram.com/shahhaizal/ (Follow)


https://www.facebook.com/kelakardotmy/  Like page Facebook (Wajib)

https://plus.google.com/+TheNewMindedakaUltraStation/posts (Optional)


nurnabla.blogspot.my (Wajib)

https://www.instagram.com/nur__nabila/ (Follow)

http://julinaalias24.blogspot.my/ (Wajib)

https://www.facebook.com/julina.alias (Follow)

https://www.instagram.com/cucigambar_murah/ (Follow)


5. Buat entry bertajuk "Giveaway RM400 by AsyaAmin!"
6. Letakkan banner pada entry (boleh copy paste html code dalam box di atas)
7. Banner hendaklah dibacklink ke sini
8. Link penyertaan/url blog hendaklah ditinggalkan di kotak komen ini sahaja.



Senarai Hadiah :

Top Referral :
1. Wang tunai RM 150 x 1 pemenang
2. Wang tunai RM 60 x 1 pemenang
3. Wang tunai RM 40 x 1 pemenang



Random:
1. Photobook 6X6 INCI/40 Page/100 keeping gambar x 1 pemenang
2.  -Blog review x 4 pemenang
-Bloglist selama 30 hari x 9 pemenang
3. -Topap RM 5 x 2 pemenang
-Blog Review x 3 pemenang
4. Topap RM 10x 9 pemenang


Penyertaan terbuka kepada semua blogger Malaysia.
Selamat Berjaya :)




Mula :
16 Ogos 2016
Tamat:
1 Oktober 2016



p/s: I state RM400 based on total overall.



JEMPUT SEMUA JOIN OKAY ?

** lama tak join GA . AHAHA



Salam Merdeka


assalamualaikum


alhamdulilah semalam negara kita menyambut hari kemerdekaan ! Merdeka ! Merdeka ! Merdeka

semoga Allah sentiasa memberi keamanan kepada negara kita dan semoga kita satu rakyat boleh sehati sejiwa walau berlainan agama dan bangsa .


salam merdeka dari yaya :*

rindu korang :'D


MERDEKA !


01 August 2016

Sekali sekala jenguk


assalamualaikum



sempat lagi kan yaya nak ucap selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin :) 

hahaa hujung hujung syawal baru nak wish mat ri yeee :'D

nak cerita apa ye ? rasanya macam tak ada cerita sangat

nak nampak entry nii panjang sikit , engko buat la ber space space banyak sikit . hahah

banyak kali dah "menderhaka" dekat blog ni , sembang je nak update sekian sekian tapi apa pun tak dak . ish ish .

dah cuba nak setia pada blog macam dulu . hahaha tapi i is kenot nak setia pada blog macam dulu.

at least ada la jenguk sekali sekala :D

serius ni tak ada idea nak celoteh.

okay dah .

bye :'D

19 June 2016

a begin , COOKIES SELLER .


assalamualaikum

Yeke cookies seller ? haha, kalau dapat jual cookies 2 3 orang customer dikira seller juga kan . haha .

alhamdulilah, asalnya buat saja saja suka je. upload dekat we chat then ada la junior dan kawan yaya tanya tak jual ke . So, begin of that diorang order . hehehe

Junior yaya pula tolong yaya promote dekat cikgu kawan sekolah dia. Dapat la sorang cikgu order dua balang ! Alhamdulilah . Mula mula nak menapak meniaga memang laa payah kan.

Meniaga makanan bukan macam meniaga handbag . hehe





Inilah dia hasilnya . heheh


itulah serba sedikit nak cari pendapatan . inshaAllah doakan yaya berjaya dunia dan akhirat ye :)

yaya sentiasa mendoakan kan korang semua dipermudahkan segala urusan dan sentiasa di bawah rahmat Allah :)

next post nak ceritta pasal apa lg ye . okay wait !

Selamat pagi ! 


17 June 2016

I am HANDBAG SELLER


assalamualaikum

puasa semua okay ye harini. semangat semangat ! yay postif your mind dan fikir yang baik2 :)

okay . ada yang dah tahu kot yaya ni start last year mula berniaga online, bermula dengan berniaga kain batik songket dan sekarang lebih aktif menjual HANDBAG2 berjenama, trendy dan memang sangat sangat mampu milik ! 

tak percaya. pergi sendiri scroll INSTAGRAM yaya : @handbagmurah.theyayacollection atau boleh ke fb page yaya : theyayacollection 

yaya paling kerap update dekat instagram, fb page kurang sikit . hehehe . 

alhamdulilah, dari segi berniaga online alhamdulilah Allah permudahkan segalanya, pendapatan tak tetap, turun naik naik turun tu biasala kan :) keep pray dan terus usaha ! 

itu laa salah satu yaya nak cari pendapatan. walaupun dapat tak banyak tapi bila kita ikhlas berniaga dan syukur setiap rezeki Allah bagi, sikit pun akan jadi cukup :) trust me that :)

nak tahu lagi yaya buat apa ! next post okay :*

do scroll my instagram : @handbagmurah.theyayacollection





okay dah tak nak tunjuk banyak2 hahaha . nak tengok banyak lagi. terjah instagram yaya atau page fb yaya :*

see you next post . inshaAllah :)

Rindu nya nak aktif


assalamualaikum !

*sumber google*


masya-Allah, what i did to my blog ! haha tinggal macam tu je :D . haha . rindu nak aktif berblog macam dulu, pergi skodeng blog hampa, komen hampa jadi silent reader hampa . How miss that time !!

yaya dah jarang beri perhatian pada blog, banyak benda nak cerita tapi biasala . dah bukak tu dia punya tahap lupa apa benda nak update tu tiba tiba jadi tinggi ! haha , ke main laa kadang2 sambil berjalan sambil duduk tengok tv boleh karang idea dalam otak .lastly bila nak update lupa :'D 

nak tahu aktviti yaya sepanjang yaya jarang beri tumpuan pada blog ni . next post yaya cerita taw :* 

dah seminggu dah berpuasa masih belum lambat lagi nak ucap Selamat Berpuasa dan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan :)


04 May 2016

Morning Quotes - Sayang Mak Sayang Bapak


assalamualaikum


hargai mereka selagi mereka masih ada di dunia :') 

hari demi hari usia semakin tua :') bila bila masa Allah akan tarik orang orang yang kita sayang kerana Allah lebih menyayangi nyaa :')
 
doakan mereka di dunia dan akhirat :')

Amin..


Selamat pagi dan selamat bekerja :*
 


03 May 2016

Fashion Online Malaysia


assalamualaikum

As all of you know that all NEW trendy  fashion can get by clicking only ! Want to know more, so let's read this  and you will find what you want !!

We are again at that point of the season when fashionistas around the world try to figure out what is the next big thing and what are the new fashion trends of spring. We can see that for this year we all have prepared for new innovations from big fashion labels, which will be a lot more interesting than spring 2015 collection.

Well let's see 4 MUST-HAVES FASHION ONLINE MALAYSIA trends for this summer !!


PRINT ON PRINT

Spring this year is all about vivid abstract patterns with a mix of plenty of colour to keep the game going. Let us all take inspiration from the tropics and give our outfit a new spin with printed matching two-piece. Try teaming with a plain V-neck t-shirt and complete the outfit with a pair of sneakers. Wow !! it's look nice,trendy,cooly and simple guys  !



CLEAN AND CRIPS

Have you ever given it a thought that white is a colour that can be chic all year around? A fresh white ensemble would be perfect to give a twist on your look. Add a textured bag and you could instantly update your spring look ! Do you know what , i am one of the crazy white colour cause white is more suitable to any colour to mix and it's beautiful :)



GEOMETRIC PRINT

These kinds of vivid prints could turn heads and they come with the best style mixed of different shapes and sizes. Planning to give this trend a try ? Let the print do the talking and be sure to keep your accessories less to as minimum as possible. How about this print ? Do you like or not ? For me after i know how to trend it , i am in love with geometric print !


BOHEMIAN BEAUTY

Behold the beauty of bohemian style as everyone has apparently been working up with the 70s nostalgic trend and it is the key trend of this spring. One tip while pulling off this style always keep your makeup clean and contemporary. 



So now you know what you want ?! So what are you waiting for ? Let's start our shopping guys !!