11 December 2012

memaafkan dan meminta maaf :)

assalamualaikum

-11 Disember 2012-
ingatan bersama :)
 

sedangkan Nabi Muhaammad S.A.W boleh memaafkan umatnya
inikan pula kita yang hanya manusia biasa .
tak rugi jika kita memaafkan atau meminta maaf pada seseorang ,
baru hati kita tenang bila memaafkan dan meminta maaf
biar pun kesalahan yang kite atau seseorang tu buat sangat melukakan hati 
maafkan lahh seseorang itu .
dan meminta maaflahh jika kita buat salah :)

yaya minta maaf kalau yaya ada buat salah dan silap :)

03 December 2012

sajak addmaths :) #yayaana

assalamualaikum 

-3 Disember 2012-

ok , aku nak taip sajak yang agak merepek . haha 
sajak add mats ni direka dicipta oleh yaya sendiri dengan nah (dikenali ana)
masa kitorang tengah mesej . 
serius sajak ni hanya kami berdua yang akan gelak . hahah .

this sajak credit to me (cik yaya) and ana nan :) :

ohh addmaths ,
kau bagai penyuluh hidupku ,
kau jugalah target A plus dalam SPM ku ,
tanpa engkau aku tidak mengenali itu topi sayor ,
tanpa engkau juga aku tak mengerti buang-2 sampah ,
tanpa kau ku  juga tidak akan kenal dengan buah ceri dan durian .
ohh addmaths ,
kadang-2 kau senang ,
kadang-2 kau susah ,
tanpa kau kami tidak mengenali puan suzana ,
jika kau tiada kami tidak akan dikejar dengan mat indon (xdek kena mengena) ,
tanpa kau kami tak bayar rm25 ,
tanpa kau kami tak kena tanya nombor dengan cina tua ,
sesungguhnya jika kau tiada dalam hidupku ,
aku tidak akan mengenali erti kesusahan , keperitan dan kepayahan ,
aku tak akan mengenali erti berdikari ,
ADANYA ENGKAU AKU AKAN BUAT ADD MATHS SAMPAI DAPAT A !!! 

hah , kepada nah . ni lah kenangan kita merepek dan mereka sajak add maths dalam mesej :D 
yang peliknya add maths beria kita buat sajak merepek . hahahaha :D

 

07 October 2012

Jaga Lidah , Jaga Hati .


asaalamualaikum . yaya here :)

renungkan2 jangan sampai termenung . peace O-O
#copypasta from FB :)


02 October 2012

It is BETTER ! #counselor session :)

salam ,
sebelum yaya ke tilam yang gebu tu , yaya nak post something :)

okay . dekat sekolah tdi ada counselor session utk form 5 students 
#jap2 . yaya kurang yakin ejaan counselor session , betul ke ? hee

Mr Irwan said : 

sebelum SPM menyerang CANDIDATES SPM :
kita dikehendaki menitikberatkan dari segi 

SPIRITUAL , MENTAL , FIZIKAL , EMOSI 
kalau nak explain setiap aspek . panjng lebar ler sayangs :P

CANDIDATES SPM mesti dah taw ape yg perlu dijaga . 
of corse our kesihatan , pemakanan , right ?
jangan lahh terlalu study study study sampai nanti exam jadi BLACKOUT or SWITCH OFF ! 
we need to RIADAH 30 min everyday . 
please RESPECT our PARENTS , SIBLINGS , TEACHERS and the others :)
whats important is :
Always PRAY 2 ALLAH for MUSLIMs , 

lets sleep ! zzzzz . salam :)
sharing is caring .
wee ~

06 August 2012

Nuzul Al-Quran :)

assalamualaikum ,

amalkan membaca dan menghayati maksud dalam setiap surah dalam Al-Quran .
Insyallah Boleh ^_^


29 July 2012

Hanya Allah Yang Tahu

assalamualaikum 

bila aku sakit  , siapa yang tahu ?
Pertama : Allah 
Kedua : MakAyah Tercinta 
Ketiga : abg2 dan kakak , 
keempat : kawan2 

tapiii ......
kesakitan yang aku alami ni , hanya Allah yang tahu
betapa sakitnya bila sesekali sakit tu datang tibe2 .
ye , yaya masih sakit , sakit dalam perut , hmpir sebulan lebih dahh .
tapi tak pe . yaya tak pernah jemu berdoa ...

tapi ,...

kadang2 ada orang yang kenal yaya 
ade yang kata . "tu sehat je tu "
ye , luaran aku memg sehat , dalaman aku ?
korang tak tahu kan , korang tak rasa sakit ni ....

Ya Allah , betul2 menguji kesabaran yaya ....
sedangkan yaya sakit orang boleh kata macam tu ,,,,,
Ya Allah......



 

05 July 2012

mom and dad :") i try !


salam , :)


17 June 2012

KASIH SAYANG SEORANG BAPA :")

“ Kasih seorang bapa “
Ok , walaupun masa yaya bayi dan masa yaya xkenal dunia ni lagi yaya yakin BAPAK yaya menjaga yaya seperti “menatang minyak yg penuh” begitu jugak dengan MAK . kan ?
Masa yaya mula nak berjinak jinak dengan dunia ni , BAPAK yaya sentiasa ada di samping yaya , kalau korang nak taw BAPAK yaya garang woo ! tak caye , sebab korang xpenah Nampak . hehe .
Yaya ingat satu peristiwa , BAPAK yaya ajar yaya naik basikal , hehe . lawak pon ada .
Masa yaya darjah satu ! kalau korang nak taw . yaya ni takut nak masuk kelas woo , menanges2 . haha .bese laa kan , (kantoi suda) .. nak taw takk BAPAK yaya masa tu da fed up dengan yaya sebab yaya degil gila nak balik rumah xnak masuk kelas sampai BAPAK yaya kata “tarok masok dalam longkang baru taw” … hehe .
Kesimpulannya :  mak yaya dengan akak yaya teman pergi sekola smpi drjah 2 jer ~ hehe … (ahh ! gelakk ar tuu )
BAPAK yaya sentiasa hantar yaya pegi sekolah naik motor ex5 start sekolah rendah lagi sampai lhaa aku form 5 ni , BAPAK jugak hantar . sekolah menengah ni dekat jer dengan rumah yaya tapi kawasan perumahan yaya banyak DOG ! erghh ~ untuk pengetahuan yaya tak pernah naik bas sekolah pergi sekolah . ngee :D
BAPAK yaya sanggup beli kan makanan yang yaya nak , serius TERHARU , yaya ni suka makan roti , BAPAK yaya suka beli roti kat yaya . sedappp woo
Korang pernah sakit , tak kesah lahh demam ke pe ke , satu peristiwa yang tak akan yaya lupa kan .. yaya terlalu sayangkan BAPAK MAK yayaa …..kisahnya : tahun ni tahun 2012 , yaya sakit terok . luka dalam perot belah kiri , memang sakit sgt hanya Allah yang tahu macam mana yaya rasa …. Masa ni lahh yaya rasa bersalah sebab da menyusahkann BAPAK MAK yaya … betapa BESARNYA PENGORBANAN BAPAK MAK YAYA ,,,, seminggu lebih yaya keluar masok hospital , BAPAK MAK yaya lah bersusah payah jaga yaya , cari teksi nak bawak yaya pergi hospital . tapi masih lagi yaya tak sehat , BAPAK cadangkan bawk jumpa pakar , YA ALLAH , yaya dah banyak menyusahkan BAPAK MAK yaya ,,,, doctor pakar ? korang taw kan pakr ni mahal ,,, one again BAPAK MAK yaya keluarkan duit untuk ubatkan yaya …… sampaikan BAPAK tak tidor malam jaga yaya masa sakit , tak cukup tidor tak selera makan sebab YAYA ,,, macam tu jugak dengan MAK …lastly , BAPAK yaya cadang bawak berubat dekat HAJI DIN , alhamdulilah lepas dari tu ALLAH sembuhkan yaya ,tapi yaya tak sembuh sepenuhnya , yaya masih ada rasa sakit dekat perot ni .. yaya reda sebab ALLAH nak uji kesabaran yaya . lagipon ALLAH suka org yang SABAR . yaya tak akan putus berdoa
Dannnn ….. apa yang yaya tahu . kasih saying seorang BAPA terlalu mendalam walaupun ada istilah mengatakan lelaki ini ego . Ye , tapi disebalik keegoaan itu seorang bapa tetap akan sentiasa menyanyangi  anak nya …..malah . insan bergelar bapa ini sebenarnya mereka tak ego Cuma mereka tak tunjukkan jasih sayang di hadapan kita tapi hati mereka sapa yang tahu hanya ALLAH yg MAHA ESA :”) .
YA ALLAH , yaya memohon berikanlahh kesihatan kepada BAPAK yaya , berikan lah rezeki kepada BAPAK yaya , kesabaran , kekuatan iman kepada BAPAK yaya …..

Yaya tak taw kata ape dahh , tapi pengorbanan BAPA terlalu besar sampaikan kita tak dapat balasnya ….. begitu juga dengan seorang  insan bergelar IBU ,,,
YAYA SAYANG BAPAK MAK YAYA
    

14 June 2012

mak , yaa teringin :"(

salam ..

yaya teringin ? teringin ape ? 
teringin nak makan sedap2 mcam dulu ... tengok mak masak sedap2 ..sedapnya ~
tapi sayang , yaya tak boleh makan ...
sebab yaya kena jaga perot yaya , takut nanti luka lagi :"(
yaya tak boleh makan pedas , bergoreng ...
yaya hanya makan nasi bersama sup dan air suam ...
kadang2 je mak yaya suruh yaya rasa sikit masakan yg mak masak ....
bila dapat rasa tuee sedap sgt2 , sebab da lama tak makan yg mcm tuee ,,,,
serius liee , yaya kadang2 tak de selera tgk makanan yg sama ... 
tapi tak ape lahh ,,, yaya kena makan jugak kan :")

YA ALLAH , yaya TAK AKAN PUTUS BERDOA KEPADA MU YA ALLAH :")
yaya harap sgt yaya cepat sembuh ... tak lama lagi nak trial spm ,,, spm pon xlama je lagi ...

13 June 2012

seronok tengok mereka :")

salam ..

seronok kan sehat tubuh badan ? 
pelikk kan kenapa yaya tanya mcm ni ?
yaya baru nak beransur sehat .. maybe take a few weeks nak sehat betul2 .
sekarang pon yaya tak berapa sehat sgt , badan yaya lemah2 je . rasa tak larat :"(
esok yaya decide tak nak pergi skola , nak rehatkan badan ,,
inilah dugaan :") Allah nak uji kesabaran yaya .. yaya kena kuat lawan penyakit ni :")
yaya memang nak join macam2 aktiviti tapi yaya tak mampu , 
doktor dah pesan jgn buat aktiviti yg berat and rehat yg secukupnya 
yaya risau takut perot yaya ni sakit , yaya tak nak susahkan sape2 ..
yaya akui , yaya jeles tgk kawan2 yaya dapat belajar dengan badan yg sehat ..
sebab yaya da byk topic2 blaja yaya lepas ats kesihatan yaya ...
tak pe . nanti yaya mintak kawan2 aja kan lah :')
 yaya rasa nak nages pon ada . tak taw kenapa ...

 YA ALLAH , TOLONG KUATKAN SEMANGAT YAYA .....SEMBUHKAN YAYA :")
 

08 March 2012

SMK Ambrose STPM terbaik 2011


assalamualaikum :)



 
tahniah untuk smk ambrose ayer tawar, Perak . nak taw sebab apa .
sekolah aku ni ... (ceh skolaa kau lhaa sangat ) hehe . skola yang aku belajar skarang ni lahh ye . seorang pelajar dapat 5A ( MALARVILI SUBRAMANIAM ,6A3 2011) 
dan 4A ada beberapa org , tak ingat n so on ..

telah mencatat sejarah PELAJAR STPM TERBAIK DI NEGERI PERAK . dan BERADA DALAM SENARAI PELAJAR TERBAIK SELURUH MALAYSIA ..
Tahniah tahniah . heee . bangga lhaa kan sebagai pelajar smka ni .. kalau boleh aku pon nak dapat spm best result jugak tahun ni . insyaallah . (rajin rajin belajo )
kalau korang nak taw . malam ni ada astro awani kot temu ramah pelajar terbaik sekola aku ni. 
sebab cikgu aku siap buat pengumumang lagi uhh pasal ni .
one again . congrate :)

so . smk ambrose terus maju ^^ yeah 

wassalam .

03 March 2012

berketiak ular ? ?


assalamualaikum :)

rasa rasa ular ada ketiak ? ( heh . annoying lhaa ular ada ketiak ) hehe
first time aku tengok dua patah perkataan ni . nak je aku belek belek ular tu ada ketiak ke ? hehe
al kisahnya . aku baca buku karangan , n then garis lhaa peribahasa n 
ungkapan menarik dalam karangan tuu .
tut tut tut jumpa berketiak ular ! ( seriuouss lieee aku gelak dan tak leh fokus baca )
hahaha . kebetulan pulak hari ni skolah , aku cepat cepat tanya cikgu bm aku a.k.a CIKGU LAU .
cikgu kata tuu PERIBAHASA LAMA yang diguna dalam karangan .
so , cikgu pon cari meaning dia tapi tak jumpa .. aku lagi laa tak jumpa means die ape .
so , before aku angkat kaki angkat beg balik uma . cikgu kasi taw maksud die . 
maksud nya " PERCAKAPAN YANG PANJANG LEBAR " 
akhirnya . terjawab tanda soal dalan otak aku .
lepas ni kalau ada membe kome yang non stop pot pet lebar-2 . cakap kat die " ketiak ular" hehe 

hee . wasalamm :)