27 December 2013

Last Entry in 2013 :')



Assalamualaikum dear readers :* long time no see . ehh . no no . long time yaya didn’t type any entry for this ugly blog :D thousand million billion trillion sorrrrryyyy for those who want yaya follow and reply their blogwalking that yaya cant do it that time . sorry because yaya  so busy since yaya be a student ..

Before yaya wanna to pot pet pot pet , yaya served this pic to all :D take a  1sec to find where is yaya #haha

 KAM1101H (Dis 2013-Apr 2014) Diploma Pentadbiran Awam 
Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi (UiTM Merbok,Kedah )


ok done ! lets begin now ! . orait . yaya busy with class , extra class at night , assignment , test , quiz and others laaa . so before we jump to the 2014 . this entry is last from yaya in 2013 . Here yaya wanna to say big thanks to my parents and my lovely family because always with yaya through hard and easy together . seriously all the sweet moment will yaya memorise in my mind while the bitter moment yaya let it pass and hope the bitter moments will not happen again to me :’) Not forget to my buddyzzz ! that always supported me from back and always make me happy with them . To my ex teachers in secondary and primary school , yaya wanna to say thank you so much for everything for giving me an education , teaching me when yaya in “blurrrr” , supported me , advising me and so on lahh .. don’t know how to say . but , seriously yaya really really love them :’) they bring many “rainbow” in my life . THANK YOU ALLAH FOR GIVING THEM TO ME :’) 

And now yaya in new phases that is “University Life” , so what will happen on the next next day . just pray to Allah and tawakal to Allah that yaya can through this new challenges. See you guys in new entry , new year , new news from yaya :)

nota kaki : yaya sekarang tgh cuba nak memantapkan eng skills , sebab tu laa ni bercadang nak tlis entry full in eng . in sha Allah :D if ada wrong spelling wrong grammar in my eng . tolong tegur yaya ye :) thanks guys ! LOVE YOU :*  see guys in 2014 :* in sha Allah :)

01 October 2013

Kak Adik is going to study at UK :')

assalamualaikum readers :)

yaya back ! hihi . september lepas yaya a little bit busy and tak sempat nak update blog .
rasa malas nak update blog . -_- hari ni nak update laa kan sebab daa lama tak update :D


congratulations to my sister "kak adik" because she got an offered to study at Uni of Reading kat UK !
alhamdulilah . kak adik dapat sambung Master dalam kos meteorology selama satu tahun . kami semua dekat sini mendoakan kejayaan kak adik dekat sana :)
29 / 9 / 2013 , kak adik berangkat ke UK . . 

and after this maybe yaya pula pergi overseas . hihi . inshaAllah :) 

30 August 2013

Advises For Today #6

assalamualaikum :)
salam jumaat :)


hari hari lepas solat atau pun nak pergi mana2 yaya akan cium pipi mak yaya then mak yaya akan cium pipi yaya balik . sayang mak sangatttt :* lepas ni dah sambung belajar confirm rindu mak rindu ciuman mak rindu semuannya tentang mak :* anak manja mak laa katakan . kikiki :D

29 August 2013

Rezeki :)

assalamualaikum :)

today yaya nak share dengan korang pasal "rezeki"
take a look this :) #cp

"kau x keje lagi ? kau grad setahun awal dari aku kan.."
"belajar tinggi-tinggi, pakai kete sama je macam aku yang belaja setakat sijil ni.."
"gaji besar tapi aku lagi mewah..ape la kau ni.."
"kau ni bila nak kawin? tengok aku dah masuk anak kedua. kite sebaya kan.."
"aku kawin kemudian dari kau, tapi aku beranak dulu. kau xnak anak ke.."

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Biasa tak dengar ayat-ayat di atas?
Mengapa perlu kita bertanya soalan-soalan sebegitu?
Adakah si penjawab tahu apa yang akan terjadi dalam hidup dia?
Siapa tahu masalah di sebalik setiap yang berlaku pada si penjawab?

Mungkin dia sedang menjaga kedua ibu bapanya yang sakit. maka sebab itu dia masih tidak bekerja.
Mungkin dia sedang membantu adik-adiknya meneruskan pelajaran. maka sebab itu dia berkereta dan berbelanja setaraf orang yang sederhana hidupnya walau gajinya jauh lebih tinggi.
Mungkin dia sedang melawan penyakit yang memungkinkan dia tidak mampu beroleh anak, maka sebab itu dia tangguhkan niat untuk memiliki anak.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Buat si penjawab yang menghadapi soalan sebegini, tenanglah. Jangan bersedih. Sesungguhnya Allah itu Maha Adil. Dia telah mengatur setiap sesuatu dengan bijaksana.

Mungkin kita memiliki rezeki yang sedikit berbanding orang yang memiliki rezeki yang lebih banyak dari kita. Jangan bersedih kerana rezeki itu luas pandangannya.

Mungkin agak kasar pandangan ini, tapi sebagai manusia, perbandingan juga kadang-kala boleh memberi kekuatan dalam melawan nafsu dan bisikan syaitan terutama bagi orang yang lemah imannya.

Ingatlah,
mungkin kamu tidak bergaji besar, tapi kamu mungkin memperoleh kebahagiaan yang lebih.
mungkin kamu berkereta sama seperti mereka yang bergaji lebih kecil dari kamu, tapi mungkin kereta kamu tidak banyak mempunyai masalah berbanding kereta mereka.
mungkin kamu lewat mendapat jodoh, tapi mungkin juga hubunganmu dengan jodohmu itu lebih panjang.
mungkin juga kamu lewat mendapat anak, tapi mungkin juga anakmu itu lebih membawa kegembiraan satu hari nanti.

Allah lebihkan seseorang itu di satu bahagian, dan mengurangkan kamu di satu bahagian. Tapi Allah juga melebihkan kamu di satu bahagian lain, dan mengurangi seseorang itu dengan satu bahagian lain. Itulah keadilan Allah yang sering kita lupakan lantaran sering melihat kelebihan orang lain dan melupakan kelebihan yang Allah berikan pada diri sendiri.

Tanamkan dalam minda, Allah itu Maha Adil, dia memberikan kamu apa yang kamu perlukan, bukan apa yang kamu inginkan. Setiap hamba-Nya punyai bahagian masing-masing.

Di saat kamu di lontarkan soalan sebegini, atau di saat jiwa kamu sendiri yang bertanyakannya, pejamlah matamu..tarik dan hembus nafas perlahan-lahan sehingga kamu beroleh kusyuk lalu sebutlah Allah..Allah.. Insyaallah kamu akan tenang. Jika orang yang bertanya berada di hadapanmu, jawablah Allah lebih mengetahui segala perancangan untuk hambanya. ~ Dipetik dari Abdul Raouf Jesperi

p/s daripada yaya : setiap hamba Allah dalam dunia ni Allah dah aturkan rezeki masing2 . Allah tu Maha Adil :)  Allah berikan apa yang kita perlu bukan apa yang kita mahu . Rancangan Allah itu PERFECT ! 
Thank You Allah for giving what I have now :')

31 July 2013

Advises For Today #4

assalamualaikum :)

 SYUKURI dan HARGAI :')



30 July 2013

Advises For Today #3

assalamualaikum :)


Allah Maha Mengetahui apa yang hambanya perlukan :')

26 July 2013

Advises For Today #2

assalamualaikum :)



Membuat STATUS yang BAIK bukanlah bermakna dia seorang yang BAIK dan ALIM UGAMA...

Tapi dia sebenarnya sedang memikirkan perkara yang BAIK2 untuk peringatan dia dan kita.

Jadi BERSANGKA BAIK lah sesama manusia walaupun sejahat mana pun dia.

Jangan lupa, hati kita MILIK ALLAH...Janganlah BUSUK HATI, bila ada yg lebih dari kita. Sekurang2nya dia berusaha untuk memperbaiki dirinya.

Ingat , tiada apa yang mustahil berlaku pada diri kita. Semuanya hanya dengan KEKUASAAN ALLAH...

Peringatan buat diri sendiri dan semua...ツ

25 July 2013

Menyimpan kuku dan memakai cincin

assalamualaikum :)
hari ni yaya nak shared dengan readers tentang simpan kuku panjang dan memakai cincin .
entry ni mungkin agak panjang . tapi ini untuk kebaikan semua readers :)


MENYIMPAN KUKU PANJANG :
  • Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang , dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !  jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang . bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut .
  •  Jangan la kita ada niat untuk simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking . Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak .
  • Orang Melayu (Islam) yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa , buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.
  • Untuk yang bujang .
    Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah . Tak pun pesan pada pasangan anda suruh potong pendek kuku tu , tak pun tunjuk je fakta ni dekat pasangan :)
  •  Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..
     
    MEMAKAI CINCIN :


    Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Baginda, Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari :
  • - JARI MANIS
  • - JARI KELINKING 
 dan jangan memakai cincin di jari : 
  • - JARI TENGAH 
  • - JARI TELUNJUK
Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.
 
itulah serba sedikit yang yaya dapat highlight kan untuk readers . nak lebih lagi pendapat tanyalah ustaz/ustazah atau orang2 yang lebih tinggi ilmunya . yaya di sini hanya shared sahaja untuk tatapan yaya dan readers yang lain :)
  
SUMBER yang yaya C&P / baca : KLIK SINI !

24 July 2013

Advises For Today #1

assalamualaikum :)


sempena bulan yang mulia ni , sama sama lahh kita mendoakan antara satu sama lain moga dapat berubah daripada yang buruk ke baik .
boleh nak judge orang tapi berpada pada lahh . judge diri sendiri dulu . semua orang ada kekurangan dear :')
in sha Allah , kita semua akan berubah jadi hamba Allah yang lebih baik  . Aamin :')
 

20 July 2013

Sihir Melalui Online

assalamualaikum readers :)

from my tittle it is about "sihir" , kalau ada sesiapa yang tengok wanita hari ini (WHI) hari khamis hari tu , tu laa tajuk dia tentang sihir melalui online . secara ringkas nya dekat sini yaya nak bagi taw , kita sebagai manusia tak akan lepas daripada perkara-perkara ni semua . ada je orang yang berniat buruk , dengki dekat kita .
apa yang yaya boleh kongsikan dekat sini , ustaz yang dijemput dekat WHI pesan pada semua pengguna media sosial :
  •  BERHATI HATI LAH share gambar peribadi kita dekat facebook , twitter , insta , dan laman sosial yang lain . kalau boleh jangan laa masuk gambar penuh kita dekat laman sosial . itu lagi laa amat memudahkan untuk orang melakukan sihir .
  • ustaz tu ada kata sihir pun boleh terjadi melalui panggilan telefon dan sistem pesanan ringkas (SMS) . contohnya : tengah kita on the phone dengan seseorang , sambil2 cakap tu dia boleh jampi atau baca mantera tu . . kalau secara sms pula , seseorang tu mungkin akan hantar sms berbentuk pantun atau ayat2 yang manis dan ditambah dengan jampi serapah nya . bila kita baca kemungkinan sihir tu akan terjadi pada kita . 
  • ustaz tu pun pesan , kalau boleh waktu kita nak tidor off atau matikan telefon kita , sebab sihir tu boleh terjadi walaupun kita tak buat panggilan dan sms .
itu serba sedikit yang yaya dapat highlight kan pada semua readers , jadi kita sebagai umat islam kita amalkan lah baca :
  • surah Al-Fatihah
  • 3 Qul
  • Ayat kursi  
untuk lebih lanjut klik sini : Panduan Elak Diri Dari Sihir

yang penting sekali kita kena banyakkan amal ibadat pada Allah dan memohon pada Allah agar kita dan keluarga kita dan orang yang kita sayang dijauhkan daripada perkara sihir ini dan dijauhkan daripada segala pekara yang boleh memudaratkan kita . Aamin .. :')  


ENTRY INI KHAS UNTUK YAYA SENDIRI DAN READERS-READERS YANG LAIN :) 

12 July 2013

Alhamdulilah . Terima Kasih Ya Allah :')

assalamualaikum :')

alhamdulilah tahun ni yaya dapat berpuasa dan bertarawih berbanding tahun lepas yaya tak ada rezeki nak berpuasa dan bertarawih atas sebab yaya sakit dalam 2bulan macam tu lahh . .
seriuosly , tahun ni nak puasa yaya excited sangat sebab tak sabar nak tarawih dengan family dan berpuasa di samping family tersyg . . Ya Allah , happy sgt :')
ramadhan tahun lepas agak suram buat yaya . tp tahun ni yaya berdoa hope i can finish all my puasa this month . in sha Allah :') and hope this ramadhan akan lebih bermakna berbanding yg dahulu .
yaya also hope this syawal will bring more meaningful for yaya and family . in sha Allah :')

aminn :)

29 June 2013

Dont Sad :')

Jangan sedih kalau Allah tak makbulkan doa kita .


Mungkin Dia ada 'suprise' buat kita. 


Jangan sedih .

Allah Maha Mengetahui sedangkan kita tidak :')


25 June 2013

Jerebu ohh jerebu :'(

assalamualaikum :)


sekarang daa hampir beberapa hari daa negara kita Malaysia dilanda jerubu yang sangat2 terok .
sampaikan muar dan ledang diisyhtiharkan darurat ..
but , a few states like a johor , tahap IPU dahh berkurangan . 
kat bandaraya melaka , selangor , kl and the others states masihh lagi tahap berbahaya . .
sekarang ni  , sri manjung IPU daa naik 288 (25 JUN 2013) . means that ayer tawar pun dah makin teruk tahap jerubunya . sri manjung dengan ayer tawar bukan jauh mana pun .. Ya Allah , kami mohon redakan lahh jerubu ini , Ya Allah :'( 
gambar dekat atas tu gambar situasi jerubu dekat taman yaya waktu pagi tadi yaya snap . yes taman yaya tinggal dekat ayer tawar .
selalu nya pagi2 dahh cerah . tapi pagi tadi gelapp je . , malam jgn cakap laa . asap asap penuhh . sekali tengokk mcm seram pulak -_- ,. kita sekarang ni banyak2 kan berdoaa moga jerubu ni redaa . aamin .

p/s : awak awak semuaa , jaga kesihatan dan pakai mask elakk daripada sedut asap jerubu tuu  . banyakkan minum air masak dan kurangkan aktiviti luar . sama sama lah kita berdoa pada yang Maha Esa moga jerubu ni redaa dengan segera . in sha Allah :')


29 May 2013

Believing in Allah is everything :')

assalamualaikum :')

Believing in someone is good .

 Believing in yourself is great .

Believing in ALLAH is everything .



28 May 2013

Congratulations to my friend :')

assalamualaikum :)


yaya want to say congrats to my friends whose get the chance to continue their studies .
congrats to them : 
 - Farah ( continue her studies at Matrik Melaka )
-Aina ( continue her studies at Matrik Teknikal Kedah )
- Zafirah ( continue her studies at  UitM melaka in Dip cmmnctn & media )
- Nurul (maybe continue her studies at Kolej Komuniti )
- Alis ( continue her studies at Politeknik Behrang )
-Namirah ( maybe continue her studies at Politeknik Kedah )
-Ikhmal (continue his studies at Uitm Segamat in Dip pengurusan maklumat )

and the others whose yaya not mention their name , sorry okay . because only this that my friends that i know where their continue studies . 

by the way guys , good luck kayy :') do the best for your study :")

pray for yaya too hope get to continue my studies :')

30 April 2013

Wanita :')

assalamualaikum :)


 melukakan hati wanita itu ,
mungkin mudah bagimu ,
namun menyembuhkannya ,
hanya Allah yang mampu .

menyentuh hati sanubari wanita ,
bukan mudah ,
hanya mereka yang menghargai sahaja yang tahu .

Allah menciptakan wanita dengan penuh rahsia ,
Di sebalik air matanya tersimpan kekuatan .

Hargailah dia seorang wanita kerana ..
dia hak CIPTA ALLAH yang paling ISTIMEWA .


22 April 2013

in sha Allah :)

assalamualaikum :)


23 March 2013

Alhamdulilah . Syukur :)

assalamualaikum ,
yeahh . akhirnya debaran amek keputusan SPM daa lepas da 21/03/2013




 before that yaya nak say CONGRATS pada kawan yaya 
#umi , rara , ana , zila , fiq , nurul , jaja , nam , 
atas keputusan yang korang dapat , antaranya 7A , 5A , 4A , 2A , 1A .
yaa . dan tahniah untuk diri sendiri . hehe 
nak taw yaya dapat berapa . alhamdulilah syukur sangat2 yaya dapat 5A 1C 3D  :)
walaupun ada D , tapi yaya syukur2 sangat2 sebab bukan senang nak dapat 5A tu kan ? 
terima kasih ALLAH , terima kasih mak bapak yaya , terima kasih cikgu , terima kasih kawan2 ,
dann  terima kasih untuk semuaa :) 

and next step is to continue study in dip #insyallah 

doakan yaya yaa untuk get continue study in dip :)




20 March 2013

tomorrow :)

assalamualaikum .


good luck for all ex spm 2012 for result tomorrow ,
doaa banyak2 pada Allah S.W.T mogaa dapat keputusan spm yang cemerlang :)
#insyallah

aamin ..
 

15 March 2013

S A H A B A T :)

assalamualaikum :)

sahabat merupakan teman mendengar dan mengadu hati kitaa selepas keluarga :)

tak smestinya sahabat yang kita kenal dari kecik boleh faham sifat kita ,
walhal kitaa daa "masak" sangat dengan sikap dan hati diaa , 
kitaa mesti cubaa nak faham sahabat kitaa kan ? 
kitaa mesti sedaya upaya nak jaga hati sahabat kita kan ?
tambah2 bilaa sahabat kitaa tu adalah "best friend forever kita" .
lagii laa kitaa nak jaga hati sahabat kitaa , nak memahami diri diaa kan ?

tapii .. apa rasa hati kitaa bilaa sahabat yang kitaa anggap BFF kitaa beranggapan buruk 
dekat kitaa ? anggap kitaa tak faham diaa , anggap kitaa tinggalkan diaa bila bersama dengan orang lain , anggap kitaa pergunakan diaa untuk kepentingan kita  ...
apa rasa hati kitaa ... apa rasaaa ..
sedangkan , hati kitaa tak terlintas langsung untuk pinggirkan atau berbuat sahabat kita berkecil hati ...
sedangkan kitaa sedaya upaya nak jaga hati sahabat kita sampai kitaa terlupaa untuk jaga haty
kita sendiri ......

Ya Allah , yaya sentiasa maafkan sahabat2 yaya walau ape juaa salah mereka pada yaya .
yang penting yaya hargai mereka dan yaya sayang mereka .... dan yaya akan sentiasa doakan mereka hidup bahagia dunia akhirat . 

  S A H A B A T ..

 

18 February 2013

Sambut Valentine itu HARAM ! Take Note to all muslim :)

assalamualaikum :)

-18 Februari 2012 -



yaya here ! yaya nak share sikit tentang hari valentine (14 Feb setiap tahun) . maklumlah bulan dua ni kan memang orang akan sambut valentine termasuk lhaa sesetengah orang yang islam pada nama je . dan yaya sangat anti valentine . 
untuk pengetahuan sambut valentine itu HARAM .

ini jawapan dari Ustaz Azhar Idrus : 

Soalan daripada hadirin :
Ustaz, terangkan mengapa berlakunya valentine? Ramai orang Islam menyambutnya sedangkan tarikh itu ialah  paderi kristian.
 Jawapan Ustaz Azhar Idrus :
 Valentine ini ialah hari upacara keagamaan krisitian. Hukumnya haram orang Islam menyambutnya, dan sambut sambil memuliakan hari valentine boleh menjadi kafir iaitu keluar daripada Islam. Hari ini ramai yang sibuk mengingati tarikh-tarikh seperti valentine ini daripada mengetahui tarikh-tarikh kuliah agama, tarikh ulama nak datang beri kuliah dan sebagainya.

Habis budak-budak IPT, budak-budak muda yang lalai meraikan hari valentine. Hukumnya haram. Nauzubillah.
Valentine ini, merupakan nama bagi iaitu Pedro St. Valentino. Beliau merupakan paderi yang haram bernikah di dalam agama kristian, tetapi dia bercinta dengan seorang kekasih yang bernama Isabella. Maka gereja-gereja seperti Eropah, Perancis, Sepanyol, United Kingdom, England membenarkan paderi tersebut berkahwin kerana beliau mempunyai jasa yang banyak iaitu berjaya memurtadkan satu juta orang Islam di Sepanyol untuk masuk ke dalam agama kristian.
Walaubagaimanapun, gereja di Rome, tidak bersetuju. Tetapi akhirnya Pedro St. Valentino bernikah Isabella walaupun dianggap berdosa tetapi kerana jasanya memurtadkan satu juta orang Islam, maka beliau dibenarkan bebruat demikian.
Beliau dinikahkan pada 14 Februari. Maka, kita diharamkan untuk merayakan hari tersebut. .. 
so , korang dah nampak kan valentine itu HARAM ! 
mari sama sama kita kongsikan fakta ni :)
untuk lebih lanjut . korang pergi ke you tube dan search ( ustaz azhar idrus - sambut hari valentine )


07 January 2013

Segmen : Saya Blogger Negeri .......

assalamualaikum
-7 January 2013 -


okay . hari ni , dalam yaya demam2 yaya join segmen dari FizGraphic . ( ehe )

yaya ni blogger dari PERAK DARUL RIDZUAN , . 
yaya memang lahir pon dekat perak , dan membesar pon dekat perak .
yaya memang pure loghat perak tu tak laa sangat tapi ada laa slank2 perak tu .
kalau korang nak dengar loghat Perak yang memang pure sesangat area BOTA ,
BOTA memang loghat perak diorang sangat2 pekat ~ 
temapat2 menarik , especially Pangkor tambun , bukit larut . dan lain2 lah . 
pangkor tu tempat kelahiran ayah yaya , mak yaya pon orang perak  tapi
tok nenek belah ayah yaya asal KEDAH , kalau korang nak taw ayah yaya memang tak ade 
loghat perak , ayah more to loghat kedah :) hehe

ni serba sikt cara orang Perak cakap : ayor (air) , bior (biar) , awok ( saya ) , teman (saya ), engko ( kau )
ahter , kalau kome nak belajor lagi loghat perok , moh belajor kat website ni "MOH BELAJO LOGHAT PERAK" , ahter kawin je dengan oghang perok . kan senang , belajo loghat perok . 
( haha , sudah2 )

kalau nak diikutkan , memang panjang lebar yaya nak story . hehe . btw
mana2 org perak ke kedah ke , tglkan comment korang kat entry yaya .
kita kenal eratkan silaturahim antara BLOGGER2 .
wassalam ^^

yaya tag dekat : kak yien