30 December 2015

Penghujung 2015


assalamualaikum

sedar tak sedar dalam tahun islam kita dah rabiuawal dah. sedar tak sedar jugak dah nak masuk tahun 2016 dah. cepat kan masa berlalu . bak lagu hanis soraya tu , "Pantas waktu kan berlalu...." hah gituu 

sekejap je masa ni kalau nak diikutkan nya, tak lama lagi kejap je dah nak puasa apa semua. umur pun semakin TUA TUA . bekalan amalan kita pun masih dok up and down lagi . istifar banyak2 ,

nak cakap pasal AZAM TAHUN BARU ? azam yang mana tak tercapai lagi tu kena bg tercapai jugak. inshAllah permudahkan lah :) azam yg kecil2 ada yg dah tercapai ! alhamdulilah . azam yg besar2 ni laa makan masa lama kan . kena sabar and keep going your usaha !! putus asa patah semangat tu perkara biasa laa kan, nak up balik pun makan masa. At least kita masih ada bekalan semangat dan trust to Allah ! Allah dah tahu pilihan yg terbaik untuk kita . :)


nak cakap apa lagi pun tak tahu dah . haha . cukup laa tu melalut sikit2 kan .

Moga Allah permudahkan segala urusan kita dan diberi kesihatan yang baik2 untuk kita serta kita semua kuat dan tabah untuk melalui segala cabaran yang akan datang . 



TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-8300

18 December 2015

Resepi Donut Gebu Chuby


assalamualaikum

tuan empunya resepi letak resepi donut gebu je . yaya memandai tambah resepi donut gebu chubby . sebab dia naik chubby . haha . terima kasih kepada empunya resepi daripada group MAHN dekat facebook tu .



 tapi, yaya tak sepenuh nya ikut sukatan atas ni . sebab kalau ikut sukatan atas ni memang dapat banyak ketul ketul donut lah, kami yang ada dekat rumah ni pun bukan makan banyak2 sgt . hehehe . jadi yaya mintak guide daripada mak nak kurang kan setiap sukatan tu. so. mak ajar kalau pakai 2cawan tepung gandum, sukatan yg lain tu bahagi dgn 2 . sukatan yaya jadi lagu ni lah .

Sukatan untuk nak buat sikit2 :
1/2 yis*
1/2 cawan air suam*
1 sudu gula*
( agak2 je gula ni , kalau korang nak buat manis3 buh lebih, yaya xnak manis sgt, sebab nanti kalau donut akan disalut gula) 
bahan yang bertanda * campur semua dan biarkan dia kembang molek2 naaa :D

2cwn tpg gandum
1 sudu majerin
1/2 sudu teh garam
( yaya tak letak baking powder,kalau nak letak, letak la) terpulang.
step ikut dalam gambar kat atas tu taw

 TADAAAAAAAA ! ni lah hasil yaya mendonut donut . hahaha
yang bulat2 tu buat pau goreng !



Dappp ! 

Selamat Mencuba !! Kalau buat tak jadi, jangan salahkan yaya . HAHA



TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-8118


17 December 2015

Perubatan tulang dgn Tabib Cina Liew Ah Hin


assalamualaikum

selamat pagi korang !



11/12 haritu yaya dengan family pergi ke rawatn tulang dengan seorang tabib cina dekat batu gajah,perak. nama dia Liew Ah Hin. Kalau korang google akan keluar pasal tabib cina yang popular dekat batu gajah ni. Semua bangsa ada try rawatan tulang dengan tabib ni, alhamdulilah banyak positive feedback masa pergi sana . ramai yang cakap rawatan dia bagus . lagipun bapak yaya pun tahu kat mana rumah tabib ni, sebab bapak dah pernah pergi dulu dgn kawan dia.

Yaya dan family try ikhtiar rawatan tulang ni dkat tabib china ni sebab one of my siblings ada sedikit masalah tulang. dia guna kan ubat ubat herba cina . Memang bau ubat herba je lah dalam rumah tabib tu . Dia buat dekat rumah dia ye .

kalau ada yang nak cuba rawatan tulang, korang try telefon nombor yang tertera pada gambar ni.. 0125202378 // 0125012378 . waktu rawatan 8pg smpi 5ptg . Ahad cuti rasanya . alamat nya


Liew Ah Hin
17 taman sayang, belakang empat ekor
jln pusing, bt gajah, perak 
 
alamat ni yaya google je,sebab yaya pun tak tahu nama taman tu apa . hahaha.
nak kepastian korang call tabib ni okay !



ramai sangat orang. dari merata2 tempat datang try rawatn tulang dekat dia . ada yang excident tulang patah, ada yg tulang tak terletak elok . macam2 lah . semua pasal tulang. kalau boleh yang mana ada X-ray punya copy tu bawak lah, sebab dia boleh tgk melalui X-ray korang tu. 

kena datang lagi sekali ni, sebab nak tgk tulang one of my siblngs tu macam mana. try sekali mana jadi kan, kita try berkali2 tgk macam mana . kita ikhtiar , moga Allah makbulkan . Amin :)




TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-8118


16 December 2015

Morning Quotes - Allah knows everything


assalamualaikum


selamat pagi ! yay ! hehehe

semoga semua urusan korang dan yaya dipermudahkan untuk harini dan yang akan datang ! muahhh ciked . 



TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-8118

12 December 2015

16, 23, 27, 29, Nov 2015


assalamualaikum

Hai geng !banyak benda nak cerita nak update. Tapi jari jemari runcing ni agak kemalasan nak menaip. kih kih

Nampak tak berderet date date penting bulan 11 lepas . hah gitu , baru sekarang nak cerita . hehe . actually the four date were my anak buah punya hari kelahiran, dan hari lahir bapak yaya dan yaya :)

Alhamdulilah 16/11/2015 lahirnya seorang lagi ank buah yaya yg dinamakan Hasrul Muzaffar :) 
Syukur, bertambah ahli2 keluarga kami :) 23/11/2015 hari lahir anak buah yaya yg no 9, yang baru berumur 1tahun , which is nama dia Ariana Sofia. Bukan ariana rose okay . haha . Semoga anak2 buah yaya membesar jadi anak2 yg soleh dan solehah :)

************

27/11 was my bapak kesayangan punya hari lahir, sama dengan Sultan Nazrin punya birthday, hehe :) Suprise untuk bapak yaya masa tu, sarapan pagi kami (mak,yaya dan kakak) prepair sarapan yang bapak suka makan lah. Kami buat nasi minyak,ayam grg berempah dan ikan masak pedas . Bapak suka la dapat makan macam tu , kita ikut selera bapak2 kita pulak :D


Tengah hari 27/11 tu yaya dengan mak prepaired kek butter nak bagi bapak rasa jugak sempena raikan birthday bapak hari tu. Kek butter ni okay lagi taw, bapak yaya nak lagi makan. Kalau kek ade krim2 ke cheese ke, memang tak la bapak nak makan. Dah settle siap kek, lepas bapak balik solat jumaat haritu, terus mntak bapak potong kek gitu plus diiringi dengan doa sebelum potong kek :) Well, i am happy sebab bapak happy sempena hari lahir nya :) I hope i can give a happines to my bapak and mak everyday n forever. InshaAllah :)

************


This date was belong to yaya okay , 29/11 hari ahad . Yay ! my 20's birthday. Happy 20's on that day yaya :) haha. Sarapan pagi, mak dan kakak prepaired Laksa Mee, makanan tradisi orang pangkor. Tengah hari mak dgn akak prepaired nasi ayam ! Thank you much much kakak n mak on that day for breakfst n lunch. Sedap !! Petang pula, bapak bawak pergi jalan2 meraikan birthday girl. haha. pergila TBH's cafe dekat manjung beli 2slices cake free 1 for my birthday. Tapi, tak la makan situ sebab yaya sakit perut pulak lahai. Tak jalan lama pun, bawak balik kek makan kat rumah je,



Okay laa, terima kasih kepada kesayangan yaya semua2 nya sebab ingat birthday yaya hari tu :)
Doakan yaya sentiasa sihat,kuat,tabah,berubah jadi lebih2 baik dan dimurahkan rezeki :) InshaAllah :)


TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-8126?utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=

09 December 2015

Tips Fashion Sales Untuk Yang Suka Shopping !


assalamualaikum


Baru kesempatan yaya nak updated, muncul2 je entry pertama bulan 12 ni, is about FASHION SALES !!

Hah! Banyak taw TIPS FASHION SALES yang boleh bantu korang. Kadang2 yaya pun pening nak buat pilihan sebab banyak sangat choices yg kita boleh dapat thru online shopping ni. Jadi, yaya nak share dekat korang macam mana nak buat proses pembelian secara talian ni mudah,pantas, dan value for money bak omputih kata. Gituuu. So, tips yg yaya nak share ni harap berguna untuk korang !

http://www.zalora.com.my/women/special-price/

  • Langkah pertama, korang kena buat pencarian sendiri. Contohnya, korang boleh mulakan dengan senaraikan barang2 yg korang nak beli. Daripada cara tu, korang akan mudah jumpa butik online atau stor butik yg sesuai dengan barang2 yg korang nak. Lebih mudah kalau korang tahu apa  yg korang nak cari, dan memudahkan proses cari dan banding barang2 korang untuk dapatkan barang2 korang yg terbaik !
  • Shopping online ni memudahkan korang nak bandingkan jurang harga setiap barang dengan harga yg berbeza-beza dengan hanya klik je, semua nya di hujung jari kan. klik je nak tengok harga barang, kan senang tu ! Tak payah susah2 nak ulang alik daripada satu kedai ke kedai lain nak check it out hrga2 barang tu.
  • Shopping online ni juga akan sediakan korang untuk subscribe, bila korang dah subscribe automatik korang akan dapat update item2 yg tengah sales dan yg tengah hot orang cakap. Sama ada korang akan dapat update melalui emel dan sebagainya lah. Bila korang buat macam tu, memang sah sah la korang org yg pertama dapat item yg tgh sales dan hot di pasaran ! Gila syok woo dapat tahu dulu !
  • Last, untuk nak jimat duit tu, cari shopping online yg tawar kan penghantaran percuma atau free shipping laa omputih kata. Banyak wey kat Malaysia ni online shop yg tawar penghantaran percuma. Korang je tak cari. Tengah korang free free ni, bettter korang search and check it out shopping online yg boleh buat korang happy dan heaven gila masa shopping !!


 Nanti entry lain akan  menyusul ye ! Banyak lagi nak story mory ! 


HAPPY SHOPPING GENG !!



TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7990