Pengalaman Temuduga Pembantu Tadbir Gred N17

by - Tuesday, November 24, 2015


assalamualaikum

alhamdulilah. Semalam selesai temuduga jawatan pembantu tadbir gred N17 untuk majlis perbandaran. Ini second interview yaya untuk jawatan ni . Tahun lepas pun dapat, tapi tak ada rezeki dapat pekerjaan ni . boleh click pengalaman interview tahun lepas kat sini (KLIK SINI) 

Ada banyak perbezaan untuk temuduga yaya tahun ni dengan tahun lepas. Tahun ni sebenarnya much better laa daripada last year. Sebab yaya dah get ready apa nak dibaca, dan study2 sikit2 untuk temuduga ni.

Yaya cuma nak kongsikan pengalaman kali ni, firstly korang mesti get ready daripada segi pemakaian,kekemasan,mimik muka,confident,kekemasan fail2 sijil dan segala fakta2 yg korang dah study seperti 
  • latar belakang company,
  • visi,misi,
  • fungsi (mcm tmdga majlis perbandaran ni,mereka akan tanya apa fungsi majlis perbandaran/daerah/bandaraya ni)
  • aktiviti
  • carta organisasi
  • tugas pembantu tadbir atau tugas jawatan yg dipohon .
  • isu semasa yg tgh trend/viral (luar/dalam negara) 
  • soalan2 yg kita takkan expect untuk disoal . hehe . ready je . nanti jawab spontan

And one more thing don't forget prepair your english ! Prepare speaking english okay. 


 Macam yaya kali ni, ada 3panel {(melayu(P),india(L),melayu(L)}. Macam biasa panel temuduga akan mintak kita perkenalkan diri/introduce yourself . Selepas tu terpulang pada panel nak tanya apa . Jadi nya ! yaya kena interview in english ! Tak terkata kejap dalam hati . haha . Dah laa english aku tak fasih, faham org cakap english, nak jawab balik slow. hehe

Okay, but i try !! try cakap english seboleh2 nya . Salah pun salah laa . Salah seorang panel tu bagi kelonggaran pada yaya boleh speaking "rojak". Alhamdulilah, tp must more english laa. Tapi dah last2 nak habis tu, panel2 tu pun sembang melayu jugak akhirnya . hehe . 

Mula2 memang rasa formal and straight, tp bila dah lama2 tu diorang macam sembang2 je dengan kita, sangat2 sporting dan inspired, diorang banyak bg semangat dekat yaya, sebab ada satu masa tu yaya macam kabut sikit nak mula speaking tu, tang situ diorang support yaya untuk cakap je dalam english dan panel lelaki india tu bagi yaya ayat starting nak cakap untuk jawapan yaya . hehe.

Overall, Diorang cakap yaya boleh cakap,boleh faham,ada confident,berani nak cakap english,matang dan pemikiran tu matang macam orang yg dah 25,kih kih. Panel lelaki melayu tu kata, "saya expect kan yang datang temuduga umur 20 ni macam budak2, lembik2 tapi sekali saya tgk kamu,jangkaan saya salah, kamu berfikiran matang, tak berfikiran macam budak2"  . umur tak lambangkan apa2, pemikiran dan sahsiah luar dan dalam kita penting and how our mind thinking :) 

Last but not least, Puan tu tanya yaya . "Awak suka senyum ke ?" Yaya pun jawab la, "kena la senyum puan, takkan nak masam je . hehe . kena ceria :) ", paling tak boleh blaa panel lelaki melayu tu kata , "Tu laa, senyuman dia ni manis" HAHA, tiga2 panel tu dengan yaya sekali tergelak2. adoii malu dibuatnya. haha

Berakhir laa disitu interview yaya. Dan puan tu cakap dekat yaya sebelum keluar "semoga urusan awak dipermudahkan,inshaAllah ada rezeki ".Panel lelaki india dan melayu tu kata "You must be strong and you are very good " I don't know why i feel so touch bila puan tu cakap macam tu. Tiga2 panel ni memang baik,supportive, dan best laa interview kalini. Rasa pengalaman speaking depan panel2 . hehe


Alhamdulilah :)




TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7984

You May Also Like

10 Comment

  1. Amboi, macam cerah je peluang ni betul tu confident level mmg kena tinggi.....good luck&all d best k.....;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshAllah, kalau ada rezeki alhamdulilah cikna :) betul2 tak ada confident memg rasa nya boleh gagap sekejap bila nak bercakap . hehe . thank you !

      Delete
  2. Good for you! :)

    Dapat timba pengalaman pergi interview.

    ReplyDelete
    Replies
    1. it's right kak ! had a new experience :) but my english was not very good . not good in speaking . huhu

      Delete
  3. peeergh.. tapi stiap kali nak interview mmg akan nervous..
    pegila 3/4 kali pun mesti cuak..

    ReplyDelete