Bahulu raya haji

by - Monday, September 28, 2015


assalamualaikum

baru sempat nak meng upate blog setelah 5 hari tak on laptop . haha .busy melayan anak2 buah tersayang dan busy ke sana ke mari sepanjang raya , busy mengemas memasak dan segala bagai nya lah . fuhh letih . 

patutnya nak share entry buat bahulu raya ni before raya haji . last last memang tak sempat nak update . kekangan masa gituuu . ekekeke

bahulu pun dah tinggal sikit plus ada 2 3 bahulu semalam dalam bekas dah kena ngap dengan semut . baru je nak ambil makan , tengok2 semut berkampung dalam bekas tu . tak pelah rezeki dia kan , mak ambil 2 3 bahulu yg kena urung dengan semut tu , rendam dalam air then bagi sang burung merpati belakang rumah makan . habis taw . alhamdulilah rezeki untuk si semut dan sang burung :)

kalau rujuk resepi dekat mana2 carian google atau dekat carian fb memang macam2 . korang boleh pilih nak cuba yang mana . sebab semua resepi yang ada kat google tu , inshaAllah akan menjadi okay ! kena sabar n kena try n error kalau first time buat . ekekeke .

cuma yaya nak inform , make sure korang panaskan acuan dahulu okay . guna oven jenis yaya ni yaya panaskan acuan selama 10min 180@200 darjah . n then untuk bakar bahulu dalam masa 20min  180@200 darjah jugak . bakar sampai masak lah . pandai2 laa korang adjust ikot oven masing2 . kalau dah masak angkat acuan bawak bahulu keluar . 




beginilah bahulu yang mak yaya n yaya buat . bancuhan bahulu sepenuhnya dari mak yaya . yaya tlg bakar je . hehe . alhamdulilah lembut gebu dan sedap :D nyamm . sampai semuat pun suka . ekekeke .


TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7758


You May Also Like

13 Comment