Bahulu raya haji

by - Monday, September 28, 2015

assalamualaikum

baru sempat nak meng upate blog setelah 5 hari tak on laptop . haha .busy melayan anak2 buah tersayang dan busy ke sana ke mari sepanjang raya , busy mengemas memasak dan segala bagai nya lah . fuhh letih . 

patutnya nak share entry buat bahulu raya ni before raya haji . last last memang tak sempat nak update . kekangan masa gituuu . ekekeke

bahulu pun dah tinggal sikit plus ada 2 3 bahulu semalam dalam bekas dah kena ngap dengan semut . baru je nak ambil makan , tengok2 semut berkampung dalam bekas tu . tak pelah rezeki dia kan , mak ambil 2 3 bahulu yg kena urung dengan semut tu , rendam dalam air then bagi sang burung merpati belakang rumah makan . habis taw . alhamdulilah rezeki untuk si semut dan sang burung :)

kalau rujuk resepi dekat mana2 carian google atau dekat carian fb memang macam2 . korang boleh pilih nak cuba yang mana . sebab semua resepi yang ada kat google tu , inshaAllah akan menjadi okay ! kena sabar n kena try n error kalau first time buat . ekekeke .

cuma yaya nak inform , make sure korang panaskan acuan dahulu okay . guna oven jenis yaya ni yaya panaskan acuan selama 10min 180@200 darjah . n then untuk bakar bahulu dalam masa 20min  180@200 darjah jugak . bakar sampai masak lah . pandai2 laa korang adjust ikot oven masing2 . kalau dah masak angkat acuan bawak bahulu keluar . 




beginilah bahulu yang mak yaya n yaya buat . bancuhan bahulu sepenuhnya dari mak yaya . yaya tlg bakar je . hehe . alhamdulilah lembut gebu dan sedap :D nyamm . sampai semuat pun suka . ekekeke .


TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7758


You May Also Like

13 Comment

  1. teringin nak makan bahulu kampung...yang dibakar pakai sabut kelapa tu..sedapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu memang pure laa cara dia . sb cara kampung kann . sedap makan bahulu ni panas2 yg bru siap masak tu . hehe

      Delete
  2. Lama dah tak makan bahulu. Nak buat sendiri, malas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe . kalau nak bt sndri tu memg kdg2 malas . hehe

      Delete
  3. Paling sukaaa bahulu tapi tak pandai buat. Huhu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe . yaya pun bukan pandai bt . bancuhan ni pn mak yg adunkan . yaya tlg bakar2 kan je .

      Delete
  4. hai akak ! hehe.. best lahh pandai buat bahulu. fatin pandai makan je. kahkah.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh fatinnn . hehehe . akak tlg mak je ni syg oi . bab bakar2 dia kakak pandai la . hehe . pandai makan tu makin chubby tu . hehe

      Delete
  5. wow..kuih bahulu mmg sedap..nyummyyy... btw, done follow u #900

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan . cicah dgn ayaq kopi ka teh kak . umpphh gitu . tp yaya gastrik xleh laa nak kopi ngopi ngeteh semua . hehe

      Delete
  6. kuih bahulu mmg sedap..nyummyy... btw, done follow #900

    ReplyDelete