#TipsMasukU

by - Monday, August 17, 2015

assalamualaikum

yaya nak share #TipsMasukU yang yaya ambil dari twitter . sebab apa yaya nak share dengan korang . sebab tips dia kebanyakkan nya sangat berguna dan banyak yg yaya sokong .

even yaya ni masuk U hanya dua bulan tapi sekurang2 nya yaya merasa life dekat U.

masuk alam U lain sangat . bila dah masuk U baru kita tahu tentang kehidupan,keluaraga,kawan dan lain2 lah .  apa apa pun Tahniah yg dapat masuk U ! yay yay . hehe

(No 1-3) seelok2 nya dah dapat ptptn atau sebagainya . mmg separuh darpada tu kena simpan. okay ! plus jangan lupa settel kan yuran hampa dulu bila dah dpt pinjaman duit tu . Ingat , hampa pinjam duit okay ! nanti habis U kena bayaq balik :D

(No 4-6) Lupakan kehendak hampa . yaya faham bila dah dapat duit pinjaman selongok byk tu , sure hampa nak beli phone baru lahh,laptop baru laah nak shopping lahh . kan . lupakan sekejap kehendak. bukan xboleh tp kena beringat lah bila nak belanja benda xpenting. kalau phone laptop semua tu boleh pakai and elok lg . tak payah beli yg baru kalau setakat kau nak berlawan phone kau dengan member . haha . jangan lupa menabung syiling dan jgn dok perabeh duit kat gf/bf hampa ~ melainkan kalau ada yg nak belanja . on kan je lah . haha

 
(No 14-16) Puasa bila perlu,jangan dok ikat perut sb nak jimat duit. bg yaya kalau bab makan memg yaya tak kisah, mmg yaya tak pernah ikat prut. sb makan tu penting untuk tenaga kita seharian dan tak nak sakit2 gastrik yg melampau . dah la yaya ni ada gastrik teruk ~ kalau kau rasa kau anak org kaya belanja lah apa korang nak,tp kalau kau rasa mak ayh kau org susah . berjimat dan jgn la follow sgt kawan2 yg suka shopping wayang semua . sekali sekala keluar boleh , yelah nak release kan tekanan belajar . ye dak :D 

(No 18) Allah jangan lupa, solat ! dan jangn lupa Mak Ayah yang jauh kat kampung . rajin2 call :)

Itu saja ! kalau yaya ada salah silap dalam berkata2 untuk entry ni . so sorry . sb pengalaman hampa yg dah graduate tu lag banyak dari yaya :)

Semoga berjaya mahasiswa dan siswi !






You May Also Like

10 Comment

  1. Kak PC tak ada pengalaman masuk U..walau ada peluang depan mata..(tak apa ada rezeki lain)..tetapi akak setuju yang 1-6..dan dalam masa yang sama rasa sedih juga kerana ada segelintir yang masuk u..dh dapat bantuan..masih tetap membebani ibu bapa seolah semua perbelanjaan belajar ditanggung sendiri..kerana??..kerana pentingkan kehendak diri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju sangat dgn akak pc . tak apelah kak . xsemestinya xada pengalaman masuk u xboleh bt apa . masing2 ada rezeki lain :) tmbh laa dunia zaman skrg ,byk yg suka ikot kehendak.

      Delete
  2. Akak tak tahulah berapa % je yang akak simpan dari scholarship akak. Rasa macam dah banyak terbazir je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa kak. dapat kerja nanti cover balik . huhu

      Delete
  3. palinggg bestt kalau dapat U yangg cerukk kampung. byk jimat.
    ain dulu belajar uitm kedah , perghh , it save me a lot.
    .
    http://akuainkausiapa.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. uitm merbok kan? huhu . sama la yaya dulu 2bulan kat uitm kedah . memg sana kedah , bab makan memg boleh save ,memg jimat :D

      Delete
  4. Salam. Singgah bw dpd segmen Mia Liana

    http://aennathirah.blogspot.com

    ReplyDelete