Repeat question

by - Wednesday, December 24, 2014


assalamualaikum

morning !

Kenapa repeat question ?


“bila nak kawin?”

“bila nak kerja?”

“bila nak beli kereta?”

“bila nak ada anak?”

“bila nak sambung belaja lagi?”

Ini kira macam dah biasa dalam perbualan kita dengan orang sekeliling kita ,

Example : kalau kau pergi rumah sedara mara kau yang tengah ada kenduri , then orang yang kau kenal akan Tanya “ bilaa nak kawin “ , “ kawin2 laa cepat” , “ apa ni , org lain sebaya kau dah kahwin, kau tak kawin lagi , bila nak kawin”

Hah , tu example okay . situation yaya ni lain . bukan bab kawin2 okay .

ulang dan ulang dan ulang soalan dan perkataan yg sama . kadang2 sampai soalan yang sama tu laa boleh buat kita kadang2 macam cepat terasa . sebab diorang tak tahu sebab sekian2 kenapa kita belum tu belum ni . kita je tahu sebab nya .

situasi yaya sebab yaya ni tak further study lagi . memandangkan kawan2 dan cousin yaya  yang sebaya yaya dah ada yang buat degree dah pun .

orang akan Tanya yaya “ tak nak sambung ke , eeeeeeeeee ruginyaa “ “sambung laa , jauh lagi perjalanan” , “tengok org sebaya kamu semua dah berjaya . tak nak sambung ke?” “tak nak sambung ke ? ni tak boleh pisah dengan mak pak la ni “dan macam2 lagi .

dulu yaya cukup sensitive dengan soalan ni semuaa . sensitive sebab kitaa ada sebab yang kita dengan orang terdekat je tahu . kadang2 rasa macam nak terlepas je cakap sebab yaya pada orang yang tanya2 ni . tapi “sebab” tu ada lah peribadi yaya . enough for yaya dan orang2 yang terdekat je tahu especially mak bapak yaya .

dah lama2 yaya rasa macam dah lali dengan soalan tu semua . buat biasa je la walaupun sometimes dalam hati ada terasa jugak . always said to myself “rezeki depa dah sampai dulu . tak apa..doakan depa Berjaya dunia akhirat, yakin dengan diri dengan setiap doa pada Allah yang nanti Allah akan 

bagi rezeki pada yaya nanti” cepat atau lambat hanya Allah yang tahu .


hah , semua orang akan rasa dengan situasi ni semuaa . sebab je lain2 . kan kan .


TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-6264


You May Also Like

5 Comment

  1. kalau dlm situasi mcm ni memang tak sah kalau tak kena compare. mesti kena banding2 dgn orang lain. sedihhhhhh

    ReplyDelete
  2. Memang tak berkenan sangat kalau ada orang asyik tanya soalan yang sama macam ni.

    ReplyDelete
  3. Biar depa nak kata apa.hehe.
    let it go! Kuatkn smngt! Chill..

    ReplyDelete
  4. biase jugak dengar-- and dah lali, hoho

    ReplyDelete