1st time makan puyuh

by - Monday, December 22, 2014


assalamualaikum 

First time makan puyuh , sedappp . lg sedap dari ayam . even dia kecik tapi sekecik kecik puyuh ada banyak khasiat dia .



Siap cakap dekat mak dengan bapak , teringin sangat nak rasa puyuh . sebab berkali2 tengok tak rasa geli pun nak makan . tp itik ye yaya macam geli sikit . itik ke arnab ke . tu macam susah sikit nak selera . tapi puyuh tak , memang yaya sendiri nak sangat2 .

So , pergi pasar malam beli dua ekor puyuh = RM 5 untuk first time nak try rasa  . kalau beli 4 ekor = RM10

Mula2 bagi nak sedap tekak , yaya buat puyuh goreng kunyit . perhh alhamdulilah sedap sangat !
Habis hingga menjilat jari . kih kih . tak ada gambar untuk puyuh goreng . lupa .

Second day, yaya buat masa kicap . pon sedap . hehe
Nah ni dia “puyuh masak kicap” versi yaya . suka kuah banyak2 sebab yaya suka makan berkuah .


Nampak sedap tak ?

Ni serba sedikit khasiat burung puyuh : (link)

Kalau nak umphh lagi buat sup puyuh . lagi asli lagi khasiat . kan ?


 TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-6252
 

You May Also Like

19 Comment

  1. Replies
    1. tuu laaa . makan panas2 memang sedap . hihi

      Delete
  2. saya pandai makan yg bergoreng je huhuhu. dan itikkkk sy pernah try yg masak kicap punya. actually sy tak makan itik. tp ayah tipu dia cakap tu ayam. dua pinggan tambah nasik ok!! sekali dah abis mkn baru ayah ckp tu itik. terus muntahhh. huhuhuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe . makan yg bergoreng sedap2 . itik yaya xpernah rasa lg . kembang tekak dbuatnyaa . xtaw kenapa . haha . yeah taktik ayah echa berjaya buat echa makan itik. siap bertambah lg tu .. laaa muntah ke .. hehe

      Delete
  3. Puyuh goreng kunyit sangat sedap. Sy suka ratah je. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe . kan sedap kann . makan pnss2 memg sedap :)

      Delete
  4. wah, dah lama x makan puyuh. dulu last masa kat mrsm. ada kena sembelih burung puyuh. tapi kecik sangat, x kenyang. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha . kecik sngt tu laa sedap . xpuas kan , haha . sembelih puyuh xpena lg . hahaha

      Delete
  5. wah. BV belum pernah lagi makan puyuh. serius sedap ke? selalu tengok telur puyuh kat pasar. . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedappp . kalau buat sup puyuh lg sedap . sb sup puyuh tu boleh jd ubat org kata . telur puyuh belum rasa lg .

      Delete
  6. Replies
    1. hehehe . maaf buat nadia kelaparan . hehe

      Delete
  7. Macam sedap jee! Nak try la buat. Huhu. Telur burung puyuh digoreng pun sedap. Kan kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kak ana buat , hhehe . telur puyuh xrasa lg . hehe

      Delete
  8. cube merpati pulak, sedap jugak tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. merpati tu mcm susah sikit yaya nak cuba . sebab kat belakg rumah byk brung merpati jinak2 . dah mcm haiwan peliharaan . selalu bg makan kat merpati . hee

      Delete
  9. puyuh goreng memang sedap,. Dulu ayah saya ada bela burung puyuh. nak makan senang. tangkap je..hahahaha..

    ReplyDelete
  10. Tak berani lagi nak try puyuh.

    ReplyDelete