Asam Gelugor - Asam Keping :D

by - Wednesday, August 27, 2014


assalamualaikum !

Korang pernah tengok buah asam gelugor tak ? Loghat kedah asam gelugoqq . Hah , tu diaa . hihi

 

 ni laa asam gelugoq . Ya Allah , first time yaya tengok ni buah gelugoq ni . ada ke yaya cakap , " mak oh mak bapak bawak balik buah yang macam manggis !!" , mak yaya punya laa pelik "buah macam manggis ??"
mak pun pergi laa tengok , laa ni laa buah asam gelugoq yang orang dok buat asam keping tu . ohhhhhhhhhhhhhh . baru taw . jakun sangat yaya masa tu . first time tengok buah ni . haha

esok nya mak yaya potong lah nipis nipis , potong bentuk macam kita selalu potong buah tu and then atur dalam talam , keringkan bawah cahaya matahari dalam beberapa hari jugak laa . sampai laa kering macam asam keping tu .


macam ni la jadi nya bilaa dah kering . jadi laa asam keping . teruja kejap yaya masa tu tengok . hahaha . selalu dok beli je asam keping tu . ni first time tengok buah gelugoq tu , and cara nak jadi asam keping tu .
dah siap kering macam ni , kita simpan ! boleh guna waktu nak masak masak yang bubuh asam2 ni :D 

begitu laa ceritanya . haha . jakun tak pernah tengok buah asam gelugor .

You May Also Like

8 Comment