Asam Gelugor - Asam Keping :D

by - Wednesday, August 27, 2014

assalamualaikum !

Korang pernah tengok buah asam gelugor tak ? Loghat kedah asam gelugoqq . Hah , tu diaa . hihi

 

 ni laa asam gelugoq . Ya Allah , first time yaya tengok ni buah gelugoq ni . ada ke yaya cakap , " mak oh mak bapak bawak balik buah yang macam manggis !!" , mak yaya punya laa pelik "buah macam manggis ??"
mak pun pergi laa tengok , laa ni laa buah asam gelugoq yang orang dok buat asam keping tu . ohhhhhhhhhhhhhh . baru taw . jakun sangat yaya masa tu . first time tengok buah ni . haha

esok nya mak yaya potong lah nipis nipis , potong bentuk macam kita selalu potong buah tu and then atur dalam talam , keringkan bawah cahaya matahari dalam beberapa hari jugak laa . sampai laa kering macam asam keping tu .


macam ni la jadi nya bilaa dah kering . jadi laa asam keping . teruja kejap yaya masa tu tengok . hahaha . selalu dok beli je asam keping tu . ni first time tengok buah gelugoq tu , and cara nak jadi asam keping tu .
dah siap kering macam ni , kita simpan ! boleh guna waktu nak masak masak yang bubuh asam2 ni :D 

begitu laa ceritanya . haha . jakun tak pernah tengok buah asam gelugor .

You May Also Like

8 Comment

  1. Wooahh, ilmu ni. tak pernah amik tauu pun. T__T hahaha, sadis anak dara zaman la ni. Baruu cek tauu. hahaha,

    ReplyDelete
  2. Hik3..kelakar laaa yaya ni. Siyesly ana pun first time tahu. Hahaha..kengkonon berlagak tahu. Padehal tak tau mende menatang nih. :D

    ReplyDelete
  3. haha. first time gak nampak buah dia yang real. selalu beli je asam keping kat kedai. macam lada benggala pon ada. :)

    ReplyDelete
  4. hahahaha akak pon first time dengaq n tengok niiiii :o

    ReplyDelete