Berjimat

by - Sunday, June 01, 2014

assalamualaikum .

zaman sekarang ni kita kena pandai berjimat . betul tak ?! rasanya abang abang , kakak kakak , pak cik mak cik , ayah mak , pelajar pelajar dan sekian sekian lah mesti tahu kan zaman sekarang harga kadang2 melambung naik , dengan nak bayar hutang ptptn korang masa korang pinjam dulu la , nak bayar duit rumah sewa , bayar bil air elektrik lagi ,bayar ansuran kereta lagi , beli barang makan lagi , dengan korang nak shopping lagi , dan banyak lagi .


rasanya orang yang dah bekerja yang makan gaji cukup2 tu akan rasa nikmat susah nak belanja itu ini . kalau orang kaya atau orang yang berpangkat tinggi ,yang banyak harta  tu yaya tak rasa diorang rasa susah nak belanja itu ini kan ? kadang2 kita mana tahu kan , tengok daripada luar , tu diaaa rumah besaq gedabak bak hang tapi tuan rumah kat dalam mungkin ada masalah perbelanjaan ke kan .. kita mana tahu kan . kita ni cuma tahu judge orang daripada apa yang kita nampak . macam yaya . hehehe . bukan yaya je . korang pun sama kan ! hehe . tapi apa yang kita judge tu ada betulnya ada salahnya .



berbalik pada berjimat . yaya tak nak sentuh hal ni secara mendalam , rasanya cukup yaya sentuh hal ni sikit2 je kot . 2 .  , yaya fokus kan kepada pelajar , yaya dulu sempat laa belajar kan , bila dah masuk belajar , baru tahu duit keluar macam ayor .. nak beli buku , makan lagi .. kata parents yaya "biar kita belanja banyak pada ilmu kita (buku) dan makanan kita" .. kalau bab2 tu parents yaya tak bising yaya belanja duit banyak mana pun tapi masih kena bijak berjimat . yaya bab makan yaya tak pernah berkira, tak pernah ikat perut untuk makan sebab yaya tahu rezeki makan tu sentiasa ada . sepanjang yaya pernah belajar dulu , ada orang sanggup ikat perut tak makan apa semua demi nak beli baju atau barang kesukaan diorang ... mahal2 pulak tu . yaya nak pesan , korang jangan nak berlagak pakai duit ptptn tu berbelanja benda yang yaya rasa tak perlu mungkin . sebab nanti korang akan tahu dan rasa perit nya korang nak bayar balik hutang2 tu semuaa . yaya cakap ni berdasarkan pengalaman abang2 dan kakak2 yaya . diorang selalu pesan dekat yaya kena berjimat bila duduk jauh dari family ..

kalau yaya nak sentuh satu persatu kot panjang entry ni karang . hehehe . jadi , sekurang2nya cubala berjimat atau menabung .. orang yang dah bekerja dan orang yang dah bekeluarga , yang gaji tak setinggi orang yang berpangkat tinggi akan tahu akan rasa susahnya nak bayar itu ini , nak belanja itu ini , betul tak ?

dah bulan syaaban ni . bulan ramadhan menanti :)

You May Also Like

14 Comment