bila dah jadi student ..

by - Thursday, April 17, 2014

assalamualaikum .

bangun bangun tidur dapat ilham nak update blog . macam ni lah bila duduk dekat rumah bersama mak bapak kakak tercinta .. totally heaven :) siapa sini bergelar student u , kolej , atau student yang duduk kat asrama atau bekas bekas student ? mana mana mana ?!  okay nampak dah . haiii ! hehe . 

sumber : google

untuk pengetahuan korang kat sini, yaya sekarang bukan bergelar student tapi bekas student yang pernah belajar dekat uitm kedah dalam masa 2bulan dan yaya terpaksa berhenti demi kesihatan yaya .. jangan tanya yaya sakit ape taw . tuu peribadi yaya :) tak ada rezeki untuk tamatkan sem1 . tak apa , Allah tahu yang terbaik untuk yaya :) belajar ni bila bila pun boleh . biarlah kawan yang sebaya kita dah nak masuk sem 2 dan sem 3 tapi kita still tak masuk belajar lg , itu rezeki mereka . Allah know the best :) keep strong yaya :')

actually , yaya nak share sikit lumrah "bila dah jadi student" , even pengalaman yaya masuk u hanya 2bulan tapi alhamdulilah , macam2 pengalaman manis pahit yaya lalui :) 
antara lumrah seorang student yang yaya lalui :
  • yaya tak sempat nak update blog tak sempat blog walking , sebab busy assignment , test , .. dan keletihan -,- 
  • yaya akan rotate baju yang sama pergi kelas even bawak banyak baju sebab yaya rasa baju tu jugak selesa pergi kelas 
  • automatik bila dah duduk asrama yaya jadi rajin , basuh kain cuci tangan , kadang2 je cuci pakai mesin . rajin kan cuci pakai tangan ? haha 
  • yaya jadi kuat makan , org kata duduk jauh dari family makin lama makin kurus , ni yaya duduk merantau makin lama makin berisi . haha . 
  • ni satu lg yaya rasa bukan yaya sorang je rasa , yang lain pun rasa this feel .. "bila dah duduk jauh2 , sure2 homesick , rindu rumah rindu mak bapak dan sekalian2" - "bila dah cuti sem, duduk lama dekat rumah , ohhh bilaa nak habis cuti ni , tak taw nak buat apa" - kan kan kan , macam tu korang rasa kan ?! *tapi yaya suka duduk rumah , jalan2 pun suka jugak . hihi
  • wajib akan jumpa kawan yang macam %#^@&#*&#%  . faham kan ? stress jumpa kawan macam ni 
  • wajib jugak korang akan jumpa kawan yang betul2 ambil berat dekat korang :)
  • wajib akan dapat class dalam satu hari yang full dari pagi - petang , malam pun ada
  • wajib dapat assignment yang berlambak , . 
  • wajib akan nages waktu first day . T.T *yaya nages jugak , nages senyap2 waktu nak tidur . hihi
actually terlalu banyak sebenar nya "bila dah jadi student" yang duduk jauh dengan family kan ? tuu sikit je yaya habaq mai kat hampa . anyone yang nak share experience korang , mai share dengan yaya mehh :)

You May Also Like

31 Comment

  1. kak miza bekas student yang menggu masuk u,hahaaa..tak pernah merasa u lagik ni..acene la gamaknya tapi kak miza pernah duk asrama lima tahun!nagis waktu form 1 jee...heheee

    ReplyDelete
  2. Sayaaaa. Haha. Adda first time stay hostel masa form 4 n that was my first experience blajar jejauh and tinggalkan family. And ya, homesick tu mmg akan attack adda when ive spent almost 2or3 weeks at home n suddenly ive to packing stuffs and return to the hostel. Peh sedih. Masa ni lah gembeng. Cengeng semua hado. Haha .satu lagi, sejak2 duduk hostel mmg berat naik. From 43 to 48.7. Almost 50kg. Huwaaa. But alhamdulillah still ideal tauu. Hahaha

    ReplyDelete
  3. sama la kita yaya..saya oun berhenti jugak tahun lepas. sedih jugak sbb kawan2 lain semua dah maju selangkah depan kita. tp takpela nak wat camne kan,dah takdir kita macam ni. mungkin ni yg terbaik. wishing u all the best :D

    ReplyDelete
  4. kak mirza : hehe . ada pengalaman pernah duduk asrama tak ape lg kak . hehe . btw , all the best kak mirza :)

    adda :homesick wajib dirasai . :'( kan . berat badan memang naik kan even duduk jauh dengan family . hehe

    nini : tak apa nini , kita pnyaa rezeki tu ada , mgkin rezeki kita akan dtg lebih baik dri yg dulu :) tak semestinya. kita tak pergi masuk u kita tak pandai kan :) u too dear :) May Allah bless us Always :)

    ReplyDelete
  5. sy 2 minggu lps melalui hectic week, kne submit 3 assignmnts+2 prsentations+ 3 exams in one day. ngeri.:D

    ReplyDelete
  6. sy 2 minggu lps melalui hectic week, kne submit 3 assignmnts+2 prsentations+ 3 exams in one day. ngeri.:D

    ReplyDelete
  7. fadh leyanie : tuu diaaa . its so many things to do in one day !hehe

    ReplyDelete
  8. hee 5 tahun duk asrama. mule2 konfem homesick. lumrahh ahh tu. awal-awal berpisah dengan femili kan. then, 5 tahun duk asrama, serius segalanya berubah. tahu nak berdikari. nanti nak masuk kolej atau uni kena berpisah jugak. nak-nak kalau dah belajar obersea. konfem leleh mata. tapi itulah yg menguatkan kita utk terus bljr kan. hehe goodluck eh akak :D

    ReplyDelete
  9. salam yaya.. =)

    tu mmg sikit je..akn ade bnyk lagi yg bakal ditempuhi...itu smua bakal mjadi kenangan pahit dan manis.. ^_^

    ReplyDelete
  10. Zumal pun bekas student juga tapi masih rindu masa study dulu... Zumal singgah dr blog Mia Liana :)

    ReplyDelete
  11. ee paling lama jauh dengan family seminggu je. tu pun tak sabar nak balik.
    haih. tak tahu lah cemana nanti kak. nak survive sendiri pun tak lepas. dgn careless etc. hahaha. i hope i can survive.

    ReplyDelete
  12. zakira : inshaAllah , dh ada pngalaman boleh berpisah jauh dgn family . hidup kita kena berdikari :) u too dear . good luck :)

    cik yaya: btul tu kak . sikit je tuu .. :)

    zumal : dalam2 byk zaman , zaman stdy paling rindu :D hihi

    ee: mula2 memg payah ee nak separate dgn family .. akak pun amek masa dulu , 2 3 minggu baru akak okay :) inshaAllah you can ee !

    ReplyDelete
  13. its ok yaya.. moga Allah permudahkan segala urusan yaya.. :)

    ReplyDelete
  14. salam singgah dan kenal dari http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html... saya follow sini juga, jemput singgah ke www.bubblynotes.com

    ReplyDelete
  15. sy pun student uitm kedah....
    insyaallah sem depan my last sem
    tapi EPJJ

    ReplyDelete
  16. zierwa zainal : aminn , thanks dear :)

    farah : inshaAllah . i will visit your blog :)

    arz moha : ohh yeke . hehe . all the best yaa :)

    ReplyDelete
  17. hehe.. ecah tak pernah duduk asrama n whatever..
    cuak lah pulak bila nak menjadi student ni.. thanks tau kak yaya^^

    ReplyDelete
  18. hehe.. ecah tak pernah duduk asrama n whatever..
    cuak lah pulak bila nak menjadi student ni.. thanks tau kak yaya^^

    ReplyDelete
  19. Begitulah kehidupan seorg student..akak dh lalui sume tuh....

    Singgah n follow sini..dr segmen mialiana

    ReplyDelete
  20. ecah : hehe . tak ape . nnti ecah akan rasa life dkt u . seronok taw bilaa kita dah biasakan diri even jauh gn family :')

    kak mimi: tuu laa kak . inshaAllah , nanti yaya singgah ye :)

    ReplyDelete
  21. most welcome dear.. byw ape yg yaya ckp smua btul.. zz rse blog zz mcm x bpe aktif bila sibuk sgt dengan assigmnt plus perstuan.. nk kna bhgi masa btul2.. homesick x yh ckp la.. bila start cuti mid sem, cpt je rase nk blik rumah.. hihi

    ReplyDelete
  22. Ok nak share jugak walaupun dah berkurun abis belajar...suka ulang2 pakai baju yang tak perlu iron haha...time datang mood rajin je iron baju...lepas tu kena berebut bas nak gi kuliah...sweet memory huhu...

    Akak dapat link blog ni dari segmen blogwalking kak Mia Liana...so ikut blogwalking n follow sekali :)

    ReplyDelete
  23. alahai yaya.. takpe dear... nanti dah sembuh sepenuhnya boleh sambung belajar balik.

    thanks sudi join segmen nak url #3, senarai blog ada di http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html

    ReplyDelete
  24. lumrah kehidupan seorang pelajar..hehe setuju dengan entry tu :)
    jom singgah http://eykabaha.blogspot.com/ ;)

    ReplyDelete
  25. Salam singgah dan follow dari segmen Mialiana :D

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. wuwuwu...payah jugak kann kalau dah bergelar student ni...buzy memanjang T_T lagi2 kalau duk merantau jauh kat tempat orang...homesick lah jadiknya hahaha. Dulu masa form1 dkt ostel pun homesick jugak tapi masa awal2 jelaa lama2 okay dahh..kihkih :P

    ReplyDelete
  29. Hmm. Huhu actually dalam kepala dah fikir confirm bila sambung belajar ni facebook, blog, wechat jarang gila bukak. Memang akan bersawang habis. Hopefully miza dapat jadi rajin macam kak yaya walau duduk rumah. Hehehe XD

    ReplyDelete
  30. selama 18 tahun ni tak pernah duduk jauh dari parents. hahaha. even time sekolah. sbb kite tak duduk asrama. in shaa allah kalau ada rezeki masuk u maybe dapat juga rasa. hee

    ReplyDelete
  31. so true yaya... hahahaha... hmm.. teringin nak tahu yaya sakit apa... xpela.. peribadi yaya kan.. get well soon dan hopefully sakit tu dapat sembuh dengan segera :)

    ReplyDelete