Allergic

by - Monday, August 18, 2014

assalamualaikum :)

anyone here ada masalah allergic ? yaya salah seorang nya . yaya allergic dari yaya umur 4 5 6 tahun macam tu . memang macam macam ubat makan dengan ubat sapu dah cuba but its still same . masa kecik dulu laa . sekarang dah besar macam ni , masih ada allergic jugak tapi tak teruk macam dulu dah dan alhamdulilah getting better .

allergic yaya selalu gatal gatal dekat pelipat tangan pelipat kaki dan leher . bertambah teruk bila kita berpeluh area pelipat tu sure sure gatal :'(  dan allergic yaya menjadi jadi bila tak pantang makan . orang allergic macam yaya kena pantang makan seafood dengan makanan ringan ! tapi kan kalau dah teringin sangat yaya tibai je makan . dah gatal nanti sapu ubat atau makan ubat allergic . dah teringin sangat makan je. hehehe 

orang allergic ni cukup pantang kena habuk !  . mak yaya yang kemas rumah sapu sampah buang habuk . yaya yang tergaru sana tergaru sini ,. mak yaya elok tak tak gatal kat mana mana . sebab tu lah yaya bab bab cuci habuk dekat rumah ke dekat mana mana lah , memang  yaya tak buat . kalau yaya buat habis satu badan jadi gatal ! kalau nak buat jugak boleh tapi kena tahan la . buat sekeja sekejap :D

sejak pakai ubat allergic dari klinik medione ni , alhamdulilah yaya makin okay ! Thank You Allah :')
satu lagi orang allergic yang selalu gatal gatal ni , doktor pesan tak elok pakai sabun yang berbau wangi sebab tak sesuai dengan orang allergic sebab dia boleh menambahkan bakteria lagi . tak silap yaya macam tu laa doktor kata . doktor suggest kan yaya pakai sabun dettol yang original tu yang tak ada bau wangi .


 siapa siapa yang ada allergic macam yaya ni , better korang pergi jumpa doktor . korang akan tahu lebih lanjut sabun apa yang korang boleh dan tak boleh pakai , makanan apa yang korang boleh dan tak boleh makan . ingat ! pergi jumpa doktor kalau dah allergic tu makin teruk ! Okayy :D


You May Also Like

26 Comment

  1. sama la kita :) kena habuk sikit gatal abis. kulit manja :P

    ReplyDelete
  2. sy pun macam tak boleh sangat habuk. nk kate allergic tuu tak tahu lah tapi lebih kepada resdung kut. kadang2 tuu, naik je butir2 kecik kt muke >.<

    ReplyDelete
  3. oooo but allergic ira pelik sikit...

    xleh makan kacang, apa2 jenis keropok,ikan bilis, krim putar kek...

    xleh kene, sabun, benda melekit tok letakkan poster tepi dinding tu (lupo namenye tp ala2 chew gum rupe die)....

    hmmmmm -_-

    ReplyDelete
  4. kawan cha pun ada allergic cam ni. dia terpaksa beli sabun mahal -bodyshop punyaa sebab alah dgn sabun lain. akak yaya jgn skip sapu, insyaAllah one day akan hilang

    p/s: cha allergic ikan bilis. phewww

    ReplyDelete
  5. ehh kak yaya allergic ke? baru tahu. adda pulak allergic dengan kucing. eh cemana tu? xD

    ReplyDelete
  6. masa akak drjah 6, xleh peluh.. gatal hbs satu bdn.. pastu dr inject, katanya darah kotor.. pastu dua tahun lepas, xleh kena habuk.. habis kulit sensitif.. sekarang ok sikit..

    ReplyDelete
  7. Fhatin Amelia: hehe tuu laa . kulit manja :D

    afina : selalunya kalau mcm tu resdung ..

    hazirah: uishh lg banyak allergic dri yaya tu . hee . btw, jaga kesihatan tu k :)

    ecah : thank dear :) inshaAllah akak tak skip ubt sapu tu .

    adda : hahaha . nanti akak bawak mai kucen kat adda :P

    kak zati: susah sikit kak kalau kulit sensitif . kdg2peluh sikit pon dah gatal2 . yg pntg jgn skip ubat :) take care k kak :)

    ReplyDelete
  8. hani tak ada allergic.kena banyak berjaga2 kaloorang ya ada alergc ni...

    ReplyDelete
  9. nasib baik saya tak ada alergik,tapi baru ni masa buat atkins diet tiba2 jer naik ruam & gatal sebab lebih protein. kena stop diet,uwaa. tapi dah sembuh sekarang ni,alhamdulillah. hehe,take care yaya :D

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum sheila datang blogwalking daripada blog kak mia liana http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html

    *sheila pun ada alergik, dengan seafood. dulu sampai naik merah2 kat badan. skrg dah kurang sket. alhamdullilah. takda makan ubat pun sebab tengah pregnant skrg, cuma kurangkan makan seafood dan benda2 gatal

    ReplyDelete
  11. allergic habuk ke kak yaya. hm.
    so far ee takda allergic apa apa lagi. cuma kena habuk mau tau lah bersin dia. hahaha.
    take care kak yaya. <3

    ReplyDelete
  12. adik kak zura pun allergic mcm yaya tpi kat area leher lar, sampai leher dia luka2... kesian tgk adik... btw take care yaya :)

    ReplyDelete
  13. Woot..woot..tumpang singgah.. ;)

    *atas bahu kite pun ada gatal2 berbiji..yang peliknya kat situ je..kira alergik jugak eh? Pi klinik , makan ubat ok..ubat abis gatal balik..

    #misiblogwalkingkakmialiana#

    ReplyDelete
  14. diyana hani: betul tu kak :)

    nini: hehe . thanks nini . u too take care dear :)

    sheila salim: take care ye kak, jaga kandungan akak ye :) thanks kak ats nsht akak tu :)

    ee ; a,ahh akak allergic habuk . sah2 kalau mengemas2 mmg akak gatal stu bdn . thanks syg <3

    miss boo: kena bawak g klinik tu kak zura . jgn biar . tkut merebak lg ..thnk kak:)

    gadiskilang :i think yes maybe . tp jgn skip ubt .. take care k :)

    ReplyDelete
  15. Kalau syira alergik nyamuk, mcm org bandar sangat. padahal budk kampung je. haha kalau kena gigit tu bekas sampai sekarang tak hilang..

    ReplyDelete
  16. Miza tahu kenapa tak boleh pakai sabun wangi. Nanti cik cik kacak bakteria jatuh cinta dengan kak yaya mula la dia berjimba-jimba bermesraan dengan kak yaya melalui gigitan-gigitan halus yang mengasyikkan. Hahahaha. :P Syafakillah akak yaya sayang. Muah muah.

    ReplyDelete
  17. kak miza tak pernah pin ada alegic pape..tpi tgok kawan yg kena alegic ni memang sian gak la..kulit gatal smua..
    take care yaya^_^
    nasib baik skg much better kan :D

    ReplyDelete
  18. kak miza tak pernah pin ada alegic pape..tpi tgok kawan yg kena alegic ni memang sian gak la..kulit gatal smua..
    take care yaya^_^
    nasib baik skg much better kan :D

    ReplyDelete
  19. sian yaya..bertabahlah ye..kita pun ada allergic gak..huhu

    ReplyDelete
  20. Salam ukhwah..jalan-jalan blogwalking dari senarai peserta Segmen Nak URL Blog #3 Mialiana.com.. salam perkenalan, salam ceria dari MyCherita

    ReplyDelete
  21. allergic ok lagi sapu ubat makan ubat hilang...saya allergic pada ubat...silap ubat bengkak habis mata huhu

    apapon just blogwalking dari blog mialiana
    P/s: jgn lupa follow saya ya

    ReplyDelete
  22. sy pun ada allergic, allergic ayam dan seafood padahal itulah yg paling sedap..Y_Y

    ReplyDelete
  23. maisara takde kot allergic2 nie... heee

    kesian yaya .. get better :)

    ReplyDelete
  24. kulit sensitip. heheee. betul tu ! kena cecepat jumpa doktor dan jangan suka-ii amik ubat sendiri. takut melarat =D

    ReplyDelete
  25. dulu ada kena gak alegik ni, dr bagi sabun HOE yg transperen tu, dsamping ubat lain, alhamdulillah sembuh

    O ye dlm alquran pun ada penawarnya surah Anbiak ayat 83 kalu tak silap atau org kata doa nabi Ayub

    Semoga boleh diamalkan, sama2 dpt kesihatan gy terbaik, Insyallah

    ReplyDelete