Allergic

by - Monday, August 18, 2014

assalamualaikum :)

anyone here ada masalah allergic ? yaya salah seorang nya . yaya allergic dari yaya umur 4 5 6 tahun macam tu . memang macam macam ubat makan dengan ubat sapu dah cuba but its still same . masa kecik dulu laa . sekarang dah besar macam ni , masih ada allergic jugak tapi tak teruk macam dulu dah dan alhamdulilah getting better .

allergic yaya selalu gatal gatal dekat pelipat tangan pelipat kaki dan leher . bertambah teruk bila kita berpeluh area pelipat tu sure sure gatal :'(  dan allergic yaya menjadi jadi bila tak pantang makan . orang allergic macam yaya kena pantang makan seafood dengan makanan ringan ! tapi kan kalau dah teringin sangat yaya tibai je makan . dah gatal nanti sapu ubat atau makan ubat allergic . dah teringin sangat makan je. hehehe 

orang allergic ni cukup pantang kena habuk !  . mak yaya yang kemas rumah sapu sampah buang habuk . yaya yang tergaru sana tergaru sini ,. mak yaya elok tak tak gatal kat mana mana . sebab tu lah yaya bab bab cuci habuk dekat rumah ke dekat mana mana lah , memang  yaya tak buat . kalau yaya buat habis satu badan jadi gatal ! kalau nak buat jugak boleh tapi kena tahan la . buat sekeja sekejap :D

sejak pakai ubat allergic dari klinik medione ni , alhamdulilah yaya makin okay ! Thank You Allah :')
satu lagi orang allergic yang selalu gatal gatal ni , doktor pesan tak elok pakai sabun yang berbau wangi sebab tak sesuai dengan orang allergic sebab dia boleh menambahkan bakteria lagi . tak silap yaya macam tu laa doktor kata . doktor suggest kan yaya pakai sabun dettol yang original tu yang tak ada bau wangi .


 siapa siapa yang ada allergic macam yaya ni , better korang pergi jumpa doktor . korang akan tahu lebih lanjut sabun apa yang korang boleh dan tak boleh pakai , makanan apa yang korang boleh dan tak boleh makan . ingat ! pergi jumpa doktor kalau dah allergic tu makin teruk ! Okayy :D


You May Also Like

26 Comment