25 November 2015

Resepi Apam Balik


assalamualaikum

click image taw untuk tgk lebih jelas


nah ni dia apam balik version yaya's homemade. sedap
suka hati laa nak letak banyak mana segala jagung,kacang . hehe


selamat mencuba !!


TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7984

24 November 2015

Pengalaman Temuduga Pembantu Tadbir Gred N17


assalamualaikum

alhamdulilah. Semalam selesai temuduga jawatan pembantu tadbir gred N17 untuk majlis perbandaran. Ini second interview yaya untuk jawatan ni . Tahun lepas pun dapat, tapi tak ada rezeki dapat pekerjaan ni . boleh click pengalaman interview tahun lepas kat sini (KLIK SINI) 

Ada banyak perbezaan untuk temuduga yaya tahun ni dengan tahun lepas. Tahun ni sebenarnya much better laa daripada last year. Sebab yaya dah get ready apa nak dibaca, dan study2 sikit2 untuk temuduga ni.

Yaya cuma nak kongsikan pengalaman kali ni, firstly korang mesti get ready daripada segi pemakaian,kekemasan,mimik muka,confident,kekemasan fail2 sijil dan segala fakta2 yg korang dah study seperti 
  • latar belakang company,
  • visi,misi,
  • fungsi (mcm tmdga majlis perbandaran ni,mereka akan tanya apa fungsi majlis perbandaran/daerah/bandaraya ni)
  • aktiviti
  • carta organisasi
  • tugas pembantu tadbir atau tugas jawatan yg dipohon .
  • isu semasa yg tgh trend/viral (luar/dalam negara) 
  • soalan2 yg kita takkan expect untuk disoal . hehe . ready je . nanti jawab spontan

And one more thing don't forget prepair your english ! Prepare speaking english okay. 


 Macam yaya kali ni, ada 3panel {(melayu(P),india(L),melayu(L)}. Macam biasa panel temuduga akan mintak kita perkenalkan diri/introduce yourself . Selepas tu terpulang pada panel nak tanya apa . Jadi nya ! yaya kena interview in english ! Tak terkata kejap dalam hati . haha . Dah laa english aku tak fasih, faham org cakap english, nak jawab balik slow. hehe

Okay, but i try !! try cakap english seboleh2 nya . Salah pun salah laa . Salah seorang panel tu bagi kelonggaran pada yaya boleh speaking "rojak". Alhamdulilah, tp must more english laa. Tapi dah last2 nak habis tu, panel2 tu pun sembang melayu jugak akhirnya . hehe . 

Mula2 memang rasa formal and straight, tp bila dah lama2 tu diorang macam sembang2 je dengan kita, sangat2 sporting dan inspired, diorang banyak bg semangat dekat yaya, sebab ada satu masa tu yaya macam kabut sikit nak mula speaking tu, tang situ diorang support yaya untuk cakap je dalam english dan panel lelaki india tu bagi yaya ayat starting nak cakap untuk jawapan yaya . hehe.

Overall, Diorang cakap yaya boleh cakap,boleh faham,ada confident,berani nak cakap english,matang dan pemikiran tu matang macam orang yg dah 25,kih kih. Panel lelaki melayu tu kata, "saya expect kan yang datang temuduga umur 20 ni macam budak2, lembik2 tapi sekali saya tgk kamu,jangkaan saya salah, kamu berfikiran matang, tak berfikiran macam budak2"  . umur tak lambangkan apa2, pemikiran dan sahsiah luar dan dalam kita penting and how our mind thinking :) 

Last but not least, Puan tu tanya yaya . "Awak suka senyum ke ?" Yaya pun jawab la, "kena la senyum puan, takkan nak masam je . hehe . kena ceria :) ", paling tak boleh blaa panel lelaki melayu tu kata , "Tu laa, senyuman dia ni manis" HAHA, tiga2 panel tu dengan yaya sekali tergelak2. adoii malu dibuatnya. haha

Berakhir laa disitu interview yaya. Dan puan tu cakap dekat yaya sebelum keluar "semoga urusan awak dipermudahkan,inshaAllah ada rezeki ".Panel lelaki india dan melayu tu kata "You must be strong and you are very good " I don't know why i feel so touch bila puan tu cakap macam tu. Tiga2 panel ni memang baik,supportive, dan best laa interview kalini. Rasa pengalaman speaking depan panel2 . hehe


Alhamdulilah :)




TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7984

loading 20 . . .


assalamualaikum


umur still tengah loading ni . haha . al maklumlah nak bg tahu sikit ni . 29/11 ni genap lah 20 tahun , inshaAllah jika sempat dipanjangkan umur sampai hari tersebut dan hari2 seterusnya :)

tunggu 29/11 baru wish . sekarang baru 19 tahun lg . muda lagi kan . haha :P

Morning geng !



TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7984



20 November 2015

bagi pang sekali baru taw


assalamualaikum


haha , yaya kalau dapat kawan macam ni , rasa nak pang laju laju je kalau depan mata . haha . 

saja je buat buat tak faham ayat . kah kah kah . pang b tu sat lagi . 

lawak sebelum tidur . dah nak tidur . night geng !





TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7984

19 November 2015

Morning Quotes - Quotes from CikGaram


assalamualaikum




selamat pagi ! 




TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7984

18 November 2015

1St GIVEAWAY By MB


assalamualaikum

http://magicbaked.blogspot.my/2015/11/1st-giveaway-magicbaked.html
thanks adik zakira afina  dan aisya tag untuk join GA by MB ni . Okay , antara GA yg menarik sebab blog MB ni blog menjual barangan bakeri dan tepung kek segera . Well, yaya suka baking dan segala hal berkaitan masak ni . Kalau menang GA by MB ni syukur syukur :D Selalu jugak baking kek tak jadi . HAHAHA , kantoi .

tak nak cerita panjang . Jom join dan support GA by MB before due date 29 November 2015.

tag : kak nadya  dan kak PC .



TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7984

17 November 2015

Kang Gary


assalamualaikum

eh eh kita bukan peminat tegar KPOP ye . ingat ye BUKAN peminat tegar KPOP .  cuma memang yaya suka layan rancangan yg variety mcm running man. memang kalau bosan tak ada benda nak buat , melayan running man dekat laptop :P lagu2 korea ni , layan je mana sedap . xsedap xlayan . haha

berbalik pada running man . paling suka tgk GARY , haha . yaya pun tak tahu laa macam mana suka sangat tgk GARY ni . haha . dia tak hensem tapi perangai dia macam comel2 . haha . tambah2 bila dia suka blurr .GARY ni jenis yg releks je bila tgk pun . sebab tu suka tgk GARY :P











k goodnight GARY :P 

kih kih kih


TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7876








Good news


assalamualaikum

alhamdulilah . selamat pagi . yang bekerja dan sedg belajar atau ada apa2 urusan semoga Allah permudahkan . yang dekat rumah , kemas rumah atau apa2 sekali pun yaya doakan semua nya dipermudahkan . amin :)




good news yg pertama . alhamdulilah syukur , jumaat lepas dapat surat panggilan temuduga pembantu tadbir majlis perbandaran manjung (mpm) , second interview untuk jawatan yg sama. hehe .tahun lepas dapt jugak intrview ni tp tak ada rezeki dapat kerja tahun lepas .  sebab umur muda sangat kot tahun lepas . hahaha :P 23/11 ni due date nya . Mohon doa2 daripada korang semua supaya dipermudahkan interview nanti :) dan ada rezeki dapat peluang kerja ni . aminn :)

#prayforyayaintervie 

hehe

this is second good news for my all family . Semalam alhamdulilah 16/11 , lahir nya seorang bayi lelaki ke dunia iaitu anak kepada abg lang yaya , cucu mak ayah yaya yg ke 10 , dan anak buah yaya yg ke 10  . alhamdulilah , mama dan anak nya semua selamat dan dipermudahkan Allah :) Nama belum ada lagi , tapi ada cadangan2 nama nak letak nama muharam (bulan muharam) atau muzaffar (kemenangan) . which one you all rasa ? hehe

alhamdulilah for this happy news to us :)




TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7984
 



Segmen Bloglist Meletop Sheila Inspire


assalamualaikum

sebelum nak update entry lain , nak join jemputan segmen bloglist dri sheila inspire . jom support blogger kita :)

http://www.sheilainspire.com/2015/11/segmen-bloglist-meletop-sheila-inspire.html
KLIK BANNER YE

Jemput join semuaa :)



TABUNG SEN YAYA
http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7984


09 November 2015

Hello Korang


assalamualaikum

update pertama untuk bulan november . selamat pagi korang ! yang mana tengah cuti cuti tu , selamat merelekskan diri dan memanjakan diri . yang mana bekerja atau sedang belajar tu semoga dipermudahkan dan ceria selalu . cenggitu . hehe 

aminn


nanti semangat kerajinan menghantui diri ni , yaya update entry resepi ke apa ke . tak kesahlaa kan . tunggu quota internet full update , yaya akan update entry :) okay dah tu je .


http://KamaliyaIsmail.sharethisstory.net/my-883438-7946?utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=