31 August 2014

Merdeka Day !


assalamualaikum :)


Merdeka Merdeka Merdeka !

Selamat Hari Kemerdekaan Yg ke 57 :)

30 August 2014

Sarapan - karipap


assalamualaikum 

meh meh join yaya sarapan karipap di pagi hari . dapp dapp :D


korang selalu sarapan apa pepagi macam ni ? kokorunch dengan susu ke ? roti bakar , kuih muih atau selain nyaaaa ? hehe .

okay lah , tak dek nak melalut panjang2 ni , nak g sambung makan lagi :D

Selamat pagi ! selamat bersarapan :D

siapa yang tak bangun lagi oii , bangun ! bangun !

29 August 2014

Morning Quotes - Lets Happy Together :)


assalamualaikum :)


sebenarnya suka tengok gambar baby ni senyum je . hehe . alololo gigi 2 batang , comeeeeyyy nyaaaa :*

27 August 2014

Segmen Jom Blogwalk ! #2 by Mellya


assalamualaikum 

jom join dan support segmen by blogger Mellya



Tamat 30 Ogos 2014

selamat bersegmen semua ! :)

Asam Gelugor - Asam Keping :D


assalamualaikum !

Korang pernah tengok buah asam gelugor tak ? Loghat kedah asam gelugoqq . Hah , tu diaa . hihi

 

 ni laa asam gelugoq . Ya Allah , first time yaya tengok ni buah gelugoq ni . ada ke yaya cakap , " mak oh mak bapak bawak balik buah yang macam manggis !!" , mak yaya punya laa pelik "buah macam manggis ??"
mak pun pergi laa tengok , laa ni laa buah asam gelugoq yang orang dok buat asam keping tu . ohhhhhhhhhhhhhh . baru taw . jakun sangat yaya masa tu . first time tengok buah ni . haha

esok nya mak yaya potong lah nipis nipis , potong bentuk macam kita selalu potong buah tu and then atur dalam talam , keringkan bawah cahaya matahari dalam beberapa hari jugak laa . sampai laa kering macam asam keping tu .


macam ni la jadi nya bilaa dah kering . jadi laa asam keping . teruja kejap yaya masa tu tengok . hahaha . selalu dok beli je asam keping tu . ni first time tengok buah gelugoq tu , and cara nak jadi asam keping tu .
dah siap kering macam ni , kita simpan ! boleh guna waktu nak masak masak yang bubuh asam2 ni :D 

begitu laa ceritanya . haha . jakun tak pernah tengok buah asam gelugor .

26 August 2014

"Mini Merdeka Giveaway"


assalamualaikum ! 

good morning . pepagi macam ni jom kita senaman kan tangan kita join Giveaway ni daripada blogger Hafiz Zulkafly

 KLIK SINI UNTUK JOIN
KLIK BANNER DI ATAS UNTUK JOIN


Hadiah menarik menanti anda semuaaa :D jom support dan join !

25 August 2014

" Segmen Pencarian Bloglist by Syaz Harzays Minme "


assalamualaikum :)

jom join dan support blogger Syaz Harzays Minme :)


24 August 2014

7 Things about Yaya -- Versatile Blogger Award


assalamualaikum !

7 things about yaya ? hehe . before that , a very thank you to Kak Nadya and Syaz cause they were done tagged me to do this Versatile Blogger Award ! Thank You . So , dont forget to blogwalking their blog :)

Rules  

Thank the nice fella who gave you this award 

Include a link to their blog

Select 15 blogs/bloggers you've recently discovered/followed regularly. 

Nominate these 15 to the Versatile Blogger Award

Tell the person who nominated you with 7 things about yourself

7 THINGS ABOUT YAYA

Suka Ketawa !

HAHAHA . suka ketawa sebab ketawa ni kadang kadang dapat hilangkan stressss ! sometimes jela . tapi tak elok juga dok ketawa je memanjang sebab nanti kita mesti menangis . Trust me , selalu jadi macam tu .
Siapa yang kenal yaya tu , memang taw lah yaya ni kaki ketawa , benda tu lawak tapi mak kata tak lawak . hahaha . sampai ayah yaya kata , apa dah jadi tengok running man gelak sorang2 . HAHA .

Mudah Menagis !

yes . totally yaya was so easy to cried ! kadang2 tu tahan je , kalau boleh tak nak orang nampak yang kita tengah menangis . tak menangis banyak pun sikit tu mesti ada setitik kat pipi . i dont know how to control this attitude . but yaa , sometimes bila menangis dapat legakan hati kita serba sedikit :')

Sensitive person @ cepat terasa !

mula perasan sikap ni . masa yaya form 5 , seriously , memang yaya jenis yang sangat cepat terasa even they are joking .yaya boleh cepat terasa dari segi kata kata dan perbuatan seseorang tu pada kita . susah jugak nak handle sikap ni . too much sensitive ! aiyaa . kadang kadang tu terasa kejap2 je . lama lama okay laa .

Suka Orang Ambil Berat Tentang Diri Yaya !

terasa diri sangat sangat disayangi bila orang yang kita sayang always caring tentang diri kita :') betul tak ? korang suka tak orang yang korang sayang ambil berat dekat korang ? suka kan ? tak kisah laa family ke , kawan kawan ke .


Suka Memasak !

ye ye . suka memasak ! masak apa pun tak kisah . tapi masak masak kampung ni tak reti lagi . masak yang biasa biasa tu boleh laa . hee . mak pesan kat yaya " kena pandai masak , nanti suami hang p makan luaq cari orang lain kang " , haha k , terus semangat nak masak !

Peramah !

nak kata peramah sangat tu tak laa . tapi bilaa dah mula kenal .tu diaa punyaa peramah . bercakap , sembang macam macam. hehe

Manja ! haha

bukan manja macam baby or kanak kanak or so on . tapi manjaa laa . manja dewasa . haha . anak bongsu laa katakan .. memang ada sikap manja ni . haha

okay habis dah !

Rules kata nak 15 orang kan , yaya tagged 5 yang bertuah . hehe

  1. http://naalisaa.blogspot.com/
  2. http://farahlawi.blogspot.com/
  3. http://iolacaviarofficial.blogspot.com/
  4. http://www.mommylizz.com/
  5. http://karyamahirah.blogspot.com/

tak larat nak menge"taged"banyak banyak . hehe , good night ! nak tidoq dah ni :D




" Segmen Blogwalking Pink Ladies 2# : 48 Hour Marathon"


assalamualaikum 

jom join segmen by blogger Iola :D


KLIK SINI UNTUK JOIN SEGMEN


berikan pendapat mengapa wanita sering dikaitkan dengan warna pink?

sebabnya , pink ni satu warna yg sangat lembut ..perempuan kan ada sikap yang lembut . so thats why laa bg yaya pink tu dikaitkan dengan wanita :) kan kan kan . ringkas sangat jawapan yaya ni . hehe

23 August 2014

MH17 yersterday .


assalamualaikum ..

Yesterday.. 











Rest in peace ..


22 August 2014

Hari ini Malaysia berkabung .


assalamualaikum .

bagi yang islam sama sama kita sedekahkan Al-Fatihah dan mendoakan semua jenazah umat islam di tempatkan dikalangan orang yang beriman . Aamin .

bagi yang bukan islam , sama sama bertafakur .




21 August 2014

Makan dalam betul . Terasa ?


assalamualaikum 


yaya baca ni pun terasa jugak . apatah lagi korang yang baca . tapi betul la tu . itu laa kehidupan . kau kata dia , aku kata kau , kau dan dia kata aku . 

Giveaway | Saya nak poskad dari Moscow!


assalamualaikum :)

jom join segmen "Saya nak poskad dari moscow" by blogger shiera .


 
Di Tag :

thanks kak nadya dan budak yang tagged dekat yaya :*

A quotes before sleep .


assalamualaikum.


good night readers .

20 August 2014

Always like this :D


assalamualaikum :D



selalu macam ni . selalu sangat lukis burung macam tu je . cikgu seni yang ajar . haha 

2 3 hari ni nak post gambar saja . rasa macam malas pun ada nak taip panjang panjang :D 

19 August 2014

Masa sekolah dulu ...


assalamualaikum :D

biar gambar bercerita :D hehe







. hehe . rindu zaman sekolah :D

sumber gambar ke 4 dan terakhir tu , dari blog ajumeh : http://azmeerahmadshahruddin.blogspot.com/2012/03/memori-zaman-sekolah.html

Kenakalan .


assalamualaikum .

pernah buat macam ni ?


hehe .

18 August 2014

Allergic

assalamualaikum :)

anyone here ada masalah allergic ? yaya salah seorang nya . yaya allergic dari yaya umur 4 5 6 tahun macam tu . memang macam macam ubat makan dengan ubat sapu dah cuba but its still same . masa kecik dulu laa . sekarang dah besar macam ni , masih ada allergic jugak tapi tak teruk macam dulu dah dan alhamdulilah getting better .

allergic yaya selalu gatal gatal dekat pelipat tangan pelipat kaki dan leher . bertambah teruk bila kita berpeluh area pelipat tu sure sure gatal :'(  dan allergic yaya menjadi jadi bila tak pantang makan . orang allergic macam yaya kena pantang makan seafood dengan makanan ringan ! tapi kan kalau dah teringin sangat yaya tibai je makan . dah gatal nanti sapu ubat atau makan ubat allergic . dah teringin sangat makan je. hehehe 

orang allergic ni cukup pantang kena habuk !  . mak yaya yang kemas rumah sapu sampah buang habuk . yaya yang tergaru sana tergaru sini ,. mak yaya elok tak tak gatal kat mana mana . sebab tu lah yaya bab bab cuci habuk dekat rumah ke dekat mana mana lah , memang  yaya tak buat . kalau yaya buat habis satu badan jadi gatal ! kalau nak buat jugak boleh tapi kena tahan la . buat sekeja sekejap :D

sejak pakai ubat allergic dari klinik medione ni , alhamdulilah yaya makin okay ! Thank You Allah :')
satu lagi orang allergic yang selalu gatal gatal ni , doktor pesan tak elok pakai sabun yang berbau wangi sebab tak sesuai dengan orang allergic sebab dia boleh menambahkan bakteria lagi . tak silap yaya macam tu laa doktor kata . doktor suggest kan yaya pakai sabun dettol yang original tu yang tak ada bau wangi .


 siapa siapa yang ada allergic macam yaya ni , better korang pergi jumpa doktor . korang akan tahu lebih lanjut sabun apa yang korang boleh dan tak boleh pakai , makanan apa yang korang boleh dan tak boleh makan . ingat ! pergi jumpa doktor kalau dah allergic tu makin teruk ! Okayy :D


17 August 2014

Macaroons !


assalamualaikum 



Macaroons ? Apa rasa biskut ni ? Teringgginnnnnn !


Colourrrr Fullll  !



Laparrr



segmen : blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah


assalamualaikum 

tak sampai satu jam . ni lagi satu segmen yaya nak ajak semua join . jom join segmen blogwalking merdeka by kak Ayu Insyirah :D 




Merdeka Merdeka Merdeka !

SEGMEN BLOGWALKING BY MOMMYLIZZ


assalamualaikum :)

jom join segmen ni dan support blogger mommy lizz , eratkan silaturahim antara blogger blogger :)





14 August 2014

Dalam Kenangan . Al Fatihah ..


assalamualaikum ..





Al Fatihah buat bekas guru geografi yaya semasa yaya tingkatan 3 dulu dan Al Fatihah juga untuk suaminya Ustaz Hazli .. Mereka terlibat dalam kemalangan di traffic light seri iskandar  , perak di hadapan tesco pada 12.15 tengah malam 13 / 8 / 2014 .. Moga Allah menempatkan  mereka di kalangan orang orang yang beriman .  Amin .. 

13 August 2014

Kena Boikot bukan Boi-KOT


assalamualaikum :)

Jangan jadikan boikot tu “trend” . Nak boikot tu , boikot sungguh sungguh . jangan laa boikot sekejap . lepas tu tak boikot dah . 


Bila jadinya saudara islam kita di gaza diserang beribu ribu berjuta tentera Israel dan banyak saudara islam kita  tekorban , dan masa tu lahh baru kita nak boikot semua barang barang dari Israel dengan amerika . bilaa senyap je pasal gaza ni , semua barang Israel amerika korang sebat . Bukan nya kita tak tahu kan senarai barang Israel dan amerika kan ?  

of course dah banyak hebahkan pasal senarai2 yang perlu kita boikot sampai bila2 . Even , salah satu barang yang kita boikot tu dah jadi barang harian kita , kita try cari product lain . Cuba cari . dan satu lagi ada seorang ustaz tu kata , kalau lah baju2 pinggan mangkuk gadjet2 ke apa ke yang memang ada jenama amerika ke yang dah lama beli , jangan laa korang buang pulak , sebab benda tu dah lama beli , pakai je la . tapi jangan dah la beli jenama tu dah . But now , Boikot  sungguh2 for our Islam :)

As a example “boikot McD” : memang hari jumaat minggu lepas , hari boikot mcd 24 jam . sampaikan mcd dah desperate sangat , dikatakan mcd nak bagi burger free percuma dan depa tunggu depan masjid masjid utama negeri .. so here , jangan boikot mcd hari jumaat tu je . boikot sampai bila2 . tak mustahil ada je yang islam still makan kat mcd tu . mesti ada walaupun sorang . 

Yaya rasa , kena stop eksport import barang barang Israel dan amerika . Dan Malaysia kena banyakkan kan lagi product2 buatan Malaysia . Secara tak langsung , bila stopkan eksport import tu , satu sen duit kita pun takkan bagi dekat diorang . right ? 

One Malaysia kan ? so , One Malaysia must boikot all israel amerika’s products . Don’t do boikot like a trend , bila senyap pasal Gaza ni , semua sebat balik barang2 boikot2 ! Save All Muslim and Save Gazaaa , Save Our Islam !

Boikot . Jangan Boi  - KOT . Jangan buat Boikot macam “trend” .

04 August 2014

"Segment BlogWalking Ogos By Karya Mahirah"


assalamualaikum 

pagi pagi macam ni moh join segmen by kak mahirah di sini



TAMAT 15 OGOS . JOM SUPPORT BLOGGER KARYA MAHIRAH :)

03 August 2014

TEAM BLOGGER SUPPORT GAZA


assalamualaikum .

jom join segmen TEAM BLOGGER SUPPORT GAZA di sini .

Ayuh semua kita join segmen ini ..

Doa Untuk Mereka .

Ya Allah , lindungilah selamatkan lah saudara kami di Gaza Ya Allah . 
Kami di sini tidak sanggup melihat kesengsaraan yang mereka alami , 
Israel kejam , Israel tiada hati perut , Israel  tiada rasa belas kasihan ,
Kuat kan mereka Kuatkan juga kami Ya Allah untuk tumbangkan Israel Laknatullah Ini .
Doa Kami sentiasa bersama mereka dan seluruh umat Islam di dunia ini ..
Makbulkan laa doa seluruh umat Islam di Dunia Mu ini Ya Allah ... Aamin Aamin Aamin ..

Syurga sudah pasti untuk mereka , mereka akan bahagia di syurga Mu Ya Allah.

#PrayForGaza #SupportGAZA