21 April 2014

Dulu budak , sekarang dewasa

assalamualaikum :)
 
dulu  budak , sekarang dewasa . means dewasa = ada sifat kematangannya walaupun sikit . hihi
actually, yaya nak cerita masa first first yaya sign up buat blog ni . yaya buat blog ni masa yaya form 3 ,bulan disember . first entry yaya is about me , is all about who is yaya . dulu yaya tak pakai nick name yaya . yaya pakai nickname lieya kamaliya tapi sekarang tak pakai nickname lieya kamaliya atas sebab ada alien yang fake jadi diri yaya . fahamkan ?! hihi .

masa zaman yaya budak mentah dulu yaya suka sangat update entry macam ni :

" aip . cehat ke kowg semuew , rini aq nuck update pasal aq sniri  . . bla bla bla  bla . owkey lew , campai cni jew" 

perhh . tak sangka dulu yaya macam tu . haha . banyak "w" , yaya yang baca balik entry yaya dulu2 pun rasa eiiiiiyuwwwwww . gedik sangat entry yaya dulu . nampak tak matured . disebabkan terlalu menyampah baca entry entry yaya yang dulu dulu tu , yaya delete forever . haha . nanti korang yang baca pun bertambah tambah eeeeeeiiiiiiiiyuuuuuwwww .

dan , masa yaya dah masuk sweet 17teen , sikit sikit yaya ubah cara yaya menaip dekat blog ,yaya always buat research how to do the better entry in our blog . kebanyakkan blogger profesional berkataaa !!! " kita kena tulis @ menaip dengan perkataan yang penuh , jangan terlalu banyak short form yang annoying " .. kan ! betul tak apa yaya kata ni ? 
fikir balik , betul laa  . sebab kalau entry kita terlalu banyak short form yang mengarut yang sampai orang tak boleh faham , orang takkan mahu datang blog korang lagi plus mestiada orang yag ketawa bila baca tulisan kita yang tak berapa dewasa tu . cehhhh . hihi . fikir balik .. pembaca kita terdiri daripada pelbagai lapisan umur dan bangsa kan . belum tentu di antara yang baca blog kita tu faham ke tidak ayat short form kita . kan ?! *sikit sikit short form tak pe laa . jangan shortform sampai orang cakap "tak waras" betul . * hehehe 

disebabkan yaya baca entry yaya yang lama lama dulu laa membuatkan yaya nak update entry ni . ye laa dulu yaya budak lagi , terikut dengan zaman budak budak yang suka taip double "w" plus yang suka mengubah ubah perkataan macam ni "aku jadi aq" , "okay jadi owwwkeyyy" dan yang sama waktu dengannya . dan sekarang yaya pun dah dewasa means dah ada sifat matang tu baru sedar "kau yaya sangat annoying tulis macam tu , baca sendiri entry yang aku taip pun aku gelak sorang sorang" * hahaha . sebab dulu yaya budak lagi ! hehe

"dulu budak , sekarang dewasa" 

p/s : mohon jangan ada sesiapa terasa .  hehe

17 April 2014

bila dah jadi student ..

assalamualaikum .

bangun bangun tidur dapat ilham nak update blog . macam ni lah bila duduk dekat rumah bersama mak bapak kakak tercinta .. totally heaven :) siapa sini bergelar student u , kolej , atau student yang duduk kat asrama atau bekas bekas student ? mana mana mana ?!  okay nampak dah . haiii ! hehe . 

sumber : google

untuk pengetahuan korang kat sini, yaya sekarang bukan bergelar student tapi bekas student yang pernah belajar dekat uitm kedah dalam masa 2bulan dan yaya terpaksa berhenti demi kesihatan yaya .. jangan tanya yaya sakit ape taw . tuu peribadi yaya :) tak ada rezeki untuk tamatkan sem1 . tak apa , Allah tahu yang terbaik untuk yaya :) belajar ni bila bila pun boleh . biarlah kawan yang sebaya kita dah nak masuk sem 2 dan sem 3 tapi kita still tak masuk belajar lg , itu rezeki mereka . Allah know the best :) keep strong yaya :')

actually , yaya nak share sikit lumrah "bila dah jadi student" , even pengalaman yaya masuk u hanya 2bulan tapi alhamdulilah , macam2 pengalaman manis pahit yaya lalui :) 
antara lumrah seorang student yang yaya lalui :
  • yaya tak sempat nak update blog tak sempat blog walking , sebab busy assignment , test , .. dan keletihan -,- 
  • yaya akan rotate baju yang sama pergi kelas even bawak banyak baju sebab yaya rasa baju tu jugak selesa pergi kelas 
  • automatik bila dah duduk asrama yaya jadi rajin , basuh kain cuci tangan , kadang2 je cuci pakai mesin . rajin kan cuci pakai tangan ? haha 
  • yaya jadi kuat makan , org kata duduk jauh dari family makin lama makin kurus , ni yaya duduk merantau makin lama makin berisi . haha . 
  • ni satu lg yaya rasa bukan yaya sorang je rasa , yang lain pun rasa this feel .. "bila dah duduk jauh2 , sure2 homesick , rindu rumah rindu mak bapak dan sekalian2" - "bila dah cuti sem, duduk lama dekat rumah , ohhh bilaa nak habis cuti ni , tak taw nak buat apa" - kan kan kan , macam tu korang rasa kan ?! *tapi yaya suka duduk rumah , jalan2 pun suka jugak . hihi
  • wajib akan jumpa kawan yang macam %#^@&#*&#%  . faham kan ? stress jumpa kawan macam ni 
  • wajib jugak korang akan jumpa kawan yang betul2 ambil berat dekat korang :)
  • wajib akan dapat class dalam satu hari yang full dari pagi - petang , malam pun ada
  • wajib dapat assignment yang berlambak , . 
  • wajib akan nages waktu first day . T.T *yaya nages jugak , nages senyap2 waktu nak tidur . hihi
actually terlalu banyak sebenar nya "bila dah jadi student" yang duduk jauh dengan family kan ? tuu sikit je yaya habaq mai kat hampa . anyone yang nak share experience korang , mai share dengan yaya mehh :)

First Segmen : Fill in The Blank

assalamualaikum .

hari ni yaya join segmen ni untuk menyokong first segmen adda comel ni . hihi


" kalau saya pemegang black belt , saya akan . . . . . . . . "

- akak yaya nak lawan tumbuk tumbuk dengan adda . hua hua . bia sampai lembam lembam . hihi
 

Tarikh Tutup 18 April 2014

to adda : baik bg akak menang ! kalau tak akak turun JB cari adda . haha . *joke :P

15 April 2014

The day UKCG 14.4.2014

assalamualaikum :)

alhamdulillah . everything was going very very very clear ! semalam gerak dari rumah pukul 9 lebih 
macam tu then sampai IPG Kampus Ipoh dalam 10.30 lebih macam tu . tak terus masuk ipg tu.
pergi makan dulu . hua hua . lapaq bak hang . kedai pak cik ni betul betul depan pintu masuk ipg tu .
sambil sambil makan tengok laa 4 5 6 buah kereta sekali masuk bawak anak anak yang nak ambil UKCG .
first impression "ramaiiiinyeeeeeee" , yaya cakap dekat akak yaya "uu im scared la kak" haha

selesai makan straight terus pergi masuk ipg tu . akak aku cakap "kecik kecik je bakal cikgu" hehe
then tepat pukul 11.30 semua masuk dewan . cehhh . yaya orang kedua first masuk dewan , tu diaaaa
pergi ambil tempat depan sekali nuuuu . hua hua . payah sangat kan . yaya tengok yang lain lain tu 
teragak agak nak masuk . kita pun jalan lah dulu peduli kan orang lain . 

First ujian : ujian bertulis . bahagian A 135 soalan , bahagian B 60 soalan . soalan memang senang . use your mind only to answer all the question . betul ! tak tipu ! dijamin boleh jawab dalam masa 45 minit . tapi yaya dapat siap dalam masa 30 minit . berbaki 15 minit tu , yaya buat buat la tengok kertas . bukak tutup kertas . hehe

second ujian . Ujian Kecergasan Fizikal . paling letih . tapi best :D semua ada 5 stesen . ada ukur tinggi dan ambil berat badan , sit up , lompat kuandran , kalis sisi dan last skali larian ulang alik ikut bunyi beep .
hoii sakit kaki , nampak sangat tak pernah bersenam macam tu .haha . nasib semua jurulatih dan abg2 akak2 senior tu ramah ramah . tak laa cuak sangat . cumaa letih sangat . adess .

lastly , yaya dapat pengalaman baru dapat kawan baru . hehe . paling best bila jumpa kawan yang 
dapat satu krusus dengan yaya (bimbingan dan kaunseling)  . and dapat sembang2 dengan adik2 dengan kawan2 lain . macam2 pengalaman dapat :) selesai first step . doakan yaya untuk step ke interview pula :) aaminn .

to all UKCG's candidate : all the best yaa :) all the best untuk adik2 geng #blogger adikk ee , adik adda , adik syura and the others :) do it well ok my dear adik2 comel :*

09 April 2014

UKCG .

assalamualaikum :)

Ujian Kelayakan Calon Guru bagi Program Guru Tajaan KPM Ambilan 2014 (UKCG)


Alhamdulilah . tersenarai jugak akhirnya dalam UKCG ni . tahun lepas mohon tak dapat .
ada siapa siapa yang dapat tak UKCG dekat Ipoh ni ? Kalau ada tunjukkan diri anda ! hehe
ni belum tentu dapat lagi ni . ni baru ujian bertulis cik akak oi , kalau lulus ujian bertulis ni baru 
dapat layak ke sesi temuduga , kalau lulus temuduga baru dapat masuk IPG . kena bersaing dengan ramai
calon calon ni . semua hebat hebat belako :D ada siapa siapa dekat sini CIKGU tak ?
boleh share share tips dengan yaya :)
ishh tak taw laa nak prepair baca apa . banyakkan baca pengetahuan am jelaa kot . lain2 ??? 
doakan yaya dapat lulus ujian UKCG ni yee :) 

semakan UKCG dekat sini taw :  http://www.moe.gov.my/

08 April 2014

What do you feel .

assalamualaikum 

 gambar sekadar hiasan !

what do you feel when your friends write about you in social media that we doesnt have , ?
faham ke tidakk yaya tanya tu , aishh maaf ler english teman tunggang terbalik .
yaya tanya ni " apa rasa korang bila ada kawan korang update buruk pasal korang dekat laman sosial yang kita tak ada laman sosial tu ? " kiranya kita tak sign up laman sosial tu . just saja suka suka nak stalk laman sosial dia , dan dan pulak dia tak private kan laman sosial dia , tiba tiba terjumpa update dia pasal kita even dia tak mention nama kita tapi kita tahu dia update pasal kita . kira macam sindir sindir kita laa , perli perli ..

hah . faham kan ? apa ye rasa korang ye ? agak2 korang balas benda yang sama macam dia buat kat kita atau sebaliknyaa . mesti first first kita nampak status macam tu , kita rasa macam tak sangka ada kawan kita 
yang sanggup buat macam tu , yang kita percaya last last update macam tu kat kita . what do you feel hah guys ? 

mesti ada yang pernah kena macam ni kan ? yaya pun based on pengalaman yaya . sebab tu yaya tanya 
apa korang rasa . kalau yaya jangan cakap laa . yaya baca , yaya geram , yaya menangis .. :'( hmm
macam tu laa yaya rasa . kecewa tahap maksimun sangat . ye laa . kawan kitaa kan . hmm .
kawan , macam2 jenis kawan kann ..


03 April 2014

Kacang Buncis .

assalamualaikum .

saya suka makan kacang buncis . hari hari saya makan kacang buncis .
version ayat kanak kanak baru belajar membaca . hihi .

 kacang buncis masak goreng goreng . (simple cepat dan mudah dan sedap !) hihi

bahan bahan : kacang buncis yang segar ! , bawang merah dan putih , gula , garam , air , tiram dan minyak zaitun .

cara cara : - masukkan minyak , dah panas campak bawang tuu .
- bawang dah garing masuk kan sedikit air , lepas tu masuk garam gula dan tiram . 
- lepas tu masukkan kacang buncis yang comel2 ni . kacau kacau sampai warna kacang tu macam hijau2 yang cantik . jangan terlalu lama nanti lembik . biar ada rasa crunch sikit bila kunyah dia .

siap dan makan ! senang dan mudah . hihi

p/s : no ajinomoto no bahan perasa . doktor pesan kurang kan makan perasa perasa macam tu . tak elok untuk kesihatan !