31 July 2013

Advises For Today #4

assalamualaikum :)

 SYUKURI dan HARGAI :')



30 July 2013

Advises For Today #3

assalamualaikum :)


Allah Maha Mengetahui apa yang hambanya perlukan :')

26 July 2013

Advises For Today #2

assalamualaikum :)



Membuat STATUS yang BAIK bukanlah bermakna dia seorang yang BAIK dan ALIM UGAMA...

Tapi dia sebenarnya sedang memikirkan perkara yang BAIK2 untuk peringatan dia dan kita.

Jadi BERSANGKA BAIK lah sesama manusia walaupun sejahat mana pun dia.

Jangan lupa, hati kita MILIK ALLAH...Janganlah BUSUK HATI, bila ada yg lebih dari kita. Sekurang2nya dia berusaha untuk memperbaiki dirinya.

Ingat , tiada apa yang mustahil berlaku pada diri kita. Semuanya hanya dengan KEKUASAAN ALLAH...

Peringatan buat diri sendiri dan semua...ツ

25 July 2013

Menyimpan kuku dan memakai cincin

assalamualaikum :)
hari ni yaya nak shared dengan readers tentang simpan kuku panjang dan memakai cincin .
entry ni mungkin agak panjang . tapi ini untuk kebaikan semua readers :)


MENYIMPAN KUKU PANJANG :
  • Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang , dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !  jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang . bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut .
  •  Jangan la kita ada niat untuk simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking . Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak .
  • Orang Melayu (Islam) yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa , buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.
  • Untuk yang bujang .
    Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah . Tak pun pesan pada pasangan anda suruh potong pendek kuku tu , tak pun tunjuk je fakta ni dekat pasangan :)
  •  Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..
     
    MEMAKAI CINCIN :


    Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Baginda, Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari :
  • - JARI MANIS
  • - JARI KELINKING 
 dan jangan memakai cincin di jari : 
  • - JARI TENGAH 
  • - JARI TELUNJUK
Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.
 
itulah serba sedikit yang yaya dapat highlight kan untuk readers . nak lebih lagi pendapat tanyalah ustaz/ustazah atau orang2 yang lebih tinggi ilmunya . yaya di sini hanya shared sahaja untuk tatapan yaya dan readers yang lain :)
  
SUMBER yang yaya C&P / baca : KLIK SINI !

24 July 2013

Advises For Today #1

assalamualaikum :)


sempena bulan yang mulia ni , sama sama lahh kita mendoakan antara satu sama lain moga dapat berubah daripada yang buruk ke baik .
boleh nak judge orang tapi berpada pada lahh . judge diri sendiri dulu . semua orang ada kekurangan dear :')
in sha Allah , kita semua akan berubah jadi hamba Allah yang lebih baik  . Aamin :')
 

20 July 2013

Sihir Melalui Online

assalamualaikum readers :)

from my tittle it is about "sihir" , kalau ada sesiapa yang tengok wanita hari ini (WHI) hari khamis hari tu , tu laa tajuk dia tentang sihir melalui online . secara ringkas nya dekat sini yaya nak bagi taw , kita sebagai manusia tak akan lepas daripada perkara-perkara ni semua . ada je orang yang berniat buruk , dengki dekat kita .
apa yang yaya boleh kongsikan dekat sini , ustaz yang dijemput dekat WHI pesan pada semua pengguna media sosial :
  •  BERHATI HATI LAH share gambar peribadi kita dekat facebook , twitter , insta , dan laman sosial yang lain . kalau boleh jangan laa masuk gambar penuh kita dekat laman sosial . itu lagi laa amat memudahkan untuk orang melakukan sihir .
  • ustaz tu ada kata sihir pun boleh terjadi melalui panggilan telefon dan sistem pesanan ringkas (SMS) . contohnya : tengah kita on the phone dengan seseorang , sambil2 cakap tu dia boleh jampi atau baca mantera tu . . kalau secara sms pula , seseorang tu mungkin akan hantar sms berbentuk pantun atau ayat2 yang manis dan ditambah dengan jampi serapah nya . bila kita baca kemungkinan sihir tu akan terjadi pada kita . 
  • ustaz tu pun pesan , kalau boleh waktu kita nak tidor off atau matikan telefon kita , sebab sihir tu boleh terjadi walaupun kita tak buat panggilan dan sms .
itu serba sedikit yang yaya dapat highlight kan pada semua readers , jadi kita sebagai umat islam kita amalkan lah baca :
  • surah Al-Fatihah
  • 3 Qul
  • Ayat kursi  
untuk lebih lanjut klik sini : Panduan Elak Diri Dari Sihir

yang penting sekali kita kena banyakkan amal ibadat pada Allah dan memohon pada Allah agar kita dan keluarga kita dan orang yang kita sayang dijauhkan daripada perkara sihir ini dan dijauhkan daripada segala pekara yang boleh memudaratkan kita . Aamin .. :')  


ENTRY INI KHAS UNTUK YAYA SENDIRI DAN READERS-READERS YANG LAIN :) 

12 July 2013

Alhamdulilah . Terima Kasih Ya Allah :')

assalamualaikum :')

alhamdulilah tahun ni yaya dapat berpuasa dan bertarawih berbanding tahun lepas yaya tak ada rezeki nak berpuasa dan bertarawih atas sebab yaya sakit dalam 2bulan macam tu lahh . .
seriuosly , tahun ni nak puasa yaya excited sangat sebab tak sabar nak tarawih dengan family dan berpuasa di samping family tersyg . . Ya Allah , happy sgt :')
ramadhan tahun lepas agak suram buat yaya . tp tahun ni yaya berdoa hope i can finish all my puasa this month . in sha Allah :') and hope this ramadhan akan lebih bermakna berbanding yg dahulu .
yaya also hope this syawal will bring more meaningful for yaya and family . in sha Allah :')

aminn :)