28 December 2011

sabar lahh uOlls :)

assalamualaikum ..
hari ni , aku come again ! hye hye :D #ahaks
lieya now ada dekat rumah kak dik lieya dekat jelatek :)
semalam memang sakan gilee lhaa shopin at masjid jamek .. fuyooo . letihh , 
orang ramai , SABOR jelaaa ~ 
ok ok , aku bukan nak cerito pasai aku pergi jalan-2 #no no no
aku hari ni nak bagi dua doa supaya kite sentiasa menjadi orang yang bersabar :)
so , this doa also for myself , and i just like want to share with u ollss :)
renung-2 kn sampai termenung .#ikhwanpnyatrademark.haha




رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ
Maksudnya : "Wahai Tuhan kami! Limpahkanlah sabar kepada kami, dan teguhkanlah tapak pendirian kami serta menangkanlah kami terhadap kaum yang kafir"
 
(Al-Baqarah : 250)

 
رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَتَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ
Maksudnya : "Wahai Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami, dan matikanlah kami dalam keadaan Islam (berserah bulat-bulat kepadaMu)"
(Al-A'raf : 126)

 

16 December 2011

Tak paya jiwa kacau sangat lhaa .. hishh

assalamualaikum ..
pagi pagi ni lia bukan nak mengutuk , nak marah , atau nak buat sesape terase ke ,
sikit pon tak terniat okay , just tetiba nak tulis entry ni :)
so , nak mintak maaf dulu kalau ada sesapa terasa dengan entry ni ..
aku bukan ape , selalu sangat bukak fb asal dekat home ada yg post status deme yg agak jiwa kacau ~ 
aku takkan bt mcm tu sebab aku jarang update stts fb , #taraktawmautulisapa
bosan bukak home fb sebab status friends fb aku byk yg tak hape hape . haiyaa ~
-
-
from the tittle ni , aku nak saran kan lahh , pada yang masih remaja 
macam aku ni , better jangan nak jiwa kacau sgt..
even uOlls bercintan cantun pon , jgn terlalu jiwa kacau okay ,
just chill n relex , kalau yang suka nages macam aku ,#haha
nages puas puas lepas tu tidoo , bgn tidoo je pegi mandy lepas tu ambil wuduk 
( insyallah uOlls akan rasa tenang ) 
try laaa buat cara aku tuu . hee .,
if uOlls ade problem n disebabkan problem tu uOlls jd jiwa kacau payah lhaa kan ,
bila nak selesai problem  pon payah , so need to calm down n fikir how to solve problem uOlls :)
so , jangan jiwa kacau sangat , nanti fokus uOlls pada STUDY bole terganggu ..
time study buat cara study , time nak solve problem tu solve problem tu dulu #pahamkan :)
kalau rasa nak solve problem dulu pon boleh janji jangan terlau jiwa kacau sgt .
PERCAYALAH ALLAH SELALU BERSAMA HAMBANYA .
mohon pada Allah agar hati sentiasa tenang dalam selesaikn sesuatu perkara :)
sebab ape taw aku cakap mcm tu , sebab aku pon ada problem , aku selalu bg semangat
 kat diri sendiri supaya kuat semangat n jgn jiwa kacau ..dan mohon pada Allah .
aku cakap macam ni sebab penah  merasainya ... bukan saja saja nak cakap :)

so , percayalah setiap problem ada jalan selesai nya , cuma kita tak cari je kan ,
apa apa pun , solat jangan tinggal , sentiasa beusaha dan berdoa pada Allah
 wassalam ^^

14 December 2011

4 subject yg mengancam ? mengancam ke ? hehe

assalamualaikum .
yeah . entry kali ni nak mintak opinion dari uOllss semua .
bole bole bole takkkkk ? heee #btmukasimpatini#
okay , kepada sesiapa yang ex student sains tulen or yang penah belaja subject yang akan ku senaraikan ni 
bole lhaa share share sikit mengancam ke taak subject ni . hehe 
antaranya : 
CHEMISTRY , BIOLOGY , PHYSICS , ADD MATHS
subject-2 ni laa yang aku kata mengancam . hehe . 
tapi aku akan pilih subject yg aku suke dulu , yg paling mengancam pilihan last aku ! 

bagi aku lhaa , the most subject yang aku minat dari empatt-2 ni is CHEMISTRY
nak taw sebab ape , aku sukaa lhaa subject ni , aku suka dengan setiap chapter yang aku belaja dalam chemistry n bercita cita nak ambil bidang kimia bila dapat melanjut kan pelajaran dekat U 
yes memang betol subject ni susah n mengancam otak #haha , actly , jadi mengancam sebab tak study , rite ?
aku suka dengan senarai senarai nama compound nya . dan berbagailagi lhaaa kan . hanya 
yang minat chemistry akan taw mcam mana aku minat . even aku tak pena dapat A untuk chemstry , aku tatap nak bg dapat A . wlpon selalu dapat gred C . hehe #kantoi . tp usaha tangga kejayaan :)

seterusnya , pilihan kedua aku ADD MATHS , actly , subject ni laa ramai orang pecah otak . haha
untuk aku , memang susa pon . tapi aku suka subject kira kira dari membaca . haha . tah sejak bile tah ..
dulu suka membaca , skarang bertuka mood suka mengira . hehe . paling menyedihkan , time exam. rasa nak nages bile buat exam add maths , tak cukop masa , tu memang mengancam aku !!! bole tak buat 4 jam utk exam :) haha 

BIOLOGY , awal tahun aku memang gila bio , tapi now berubah bhaii , chemistry jadi penambat hati aku.
bio ni chap mula mula aku suka . ehehe . banyak kena baca ! . kau ada? hehe
tak nak komen banyak banyak pasal bio , membe membe aku taw mcm mana aku tiba tiba 
kurang minat pada bio :) hee

subject yang tak penah aku dapat gred C < B apatah lagi A . PHYSICS  
 hee . yeah . subject ni betul betul buat otak aku mengancam dan terancam . HAHA sengal liaa nie
aku ni lambat pick up bila study n belaja fizik . slow akuu time subject ni .. hee . da macam-2 latihan 
buku , formula aku study . but still same ... tak pe laa . lia takkan putus asa . i will try my best !

bg liaa lha kan , tak kesa subject tu susa or what , sebab mana ade semue bende kite buat tu senang kan,
terpulang pade diri sendiri okay , yg lia taw lia nak more focus next yeeaa utk SPM lia :)
pray 2 Allah always is important , jangan tinggal amal ibadat kita kan :)
! apa mcam uOllss sangup ke baca panjang lebar ni . hehe . 
just nak opinion korang masa korang belaja subject-2 ni , kalau ade tips belaja share jugak k  .
sudi kan lhaa bg opinion uOlss ..
wassalam ^^